„Selyemutak Ifjúsági Kutatási Ösztöndíj” - UNESCO - pályázat

2023. április 18.

Az UNESCO közzétette a „Selyemutak Ifjúsági Kutatási Ösztöndíj – fiatal kutatók kapacitásának és hozzájárulásának megerősítése a Selyemutakhoz” elnevezésű kezdeményezés harmadik pályázati felhívását.

A jelentkezés határideje: 2023. május 31.

Az UNESCO Selyemutak Program keretében folyó munka célja a selyemutak gazdag történelmének, közös örökségének és szellemiségének jobb megértése. Ehhez járul hozzá a Kínai UNESCO Nemzeti Bizottság támogatásával 2021-ben elindított pályázati lehetőség is, amellyel ösztönözni kívánják a fiatal kutatókat a selyemutak közös örökségének további tanulmányozására.

A támogatásra minden országból pályázhatnak posztgraduális kutatók, akik a jelentkezés időpontjában legfeljebb 35 évesek. A javasolt kutatást végezheti egyéni kutató, vagy része lehet egy csoportnak, együttműködési projektnek, azonban kutatási projektenként csak egy támogatást ítélnek oda.

A felhívásra benyújtott pályázatok közül a bíráló testület 12 nyertes kutatási projektet választ ki. A nyertes projektek külön-külön 10.000 USD összegű támogatásban részesülnek.

A benyújtott projekteknek az alábbi témákhoz kell kapcsolódniuk:

  • a selyemutak mentén kialakult közös örökség és plurális identitás,
  • annak belső sokszínűsége,
  • a kortárs társadalmakban rejlő potenciálja a kreativitás, a kultúrák közötti párbeszéd, a társadalmi kohézió, a regionális és nemzetközi együttműködés terén,
  • és végső soron a fenntartható béke és fejlődés.

A kutatási területek széles köre támogatható, beleértve a multidiszciplináris és többdimenziós javaslatokat, amelyek nem korlátozódnak egy adott régióra vagy időszakra. A javasolt kutatás kiterjedhet a selyemutak közös örökségéhez kapcsolódó számos témakörre. Példaként említhető a tudomány és technológia, a vallás és spiritualitás, a nyelv és irodalom, a művészetek és zene, a hagyományos sportok és játékok, a gazdaság és kereskedelem, stb.

A pályázati dokumentáció összeállítását pályázati útmutatósegíti. A pályázat benyújtásához a díj hivatalos oldalán közzétett nyomtatványt kell használni. Az angol nyelven összeállított jelentkezést a silkroadsgrant@unesco.orge-mail címre kell megküldeni 2023. május 31-ig. A támogatottak névsorát 2023 októberében hozzák nyilvánosságra. A támogatásról szóló átfogó útmutató, amely tartalmazza a pályázói jogosultsági kritériumok részleteit, a megfelelő kutatási témákat és az értékelési folyamatot, itt érhető el.

A felhívásról közzétett cikk az unesco.hu linken érhető el.

Az elem már a listában van!
Nem tehet be a listába 5-nél több elemet!
Sikeresen mentve
Hiba a mentés során!