Bolyai-ösztöndíj: három fiatal orvoskari kutató a támogatottak között

2023. június 21.

Heten pályáztak sikerrel idén a PTE-ről a fiatal kutatók támogatását célzó Bolyai János Kutatási Ösztöndíjra. A pécsi orvoskarról dr. Csekő Kata, dr. Hegyi Eszter és dr. Maróti Péter szerepel a támogatott tehetségek között.

A kormány – a Magyar Tudományos Akadémia elnökének kezdeményezése nyomán – 1997-ben rendeletet hozott a posztdoktori foglalkoztatás rendszerének kialakítására és ennek keretében a Bolyai János Kutatási Ösztöndíj létesítésére - olvasható az MTA honlapján. Az ösztöndíjat 1998-tól évente hirdetik meg és ítélik oda a legkiválóbb ifjú kutatóknak.

A Bolyai-ösztöndíj kifejezetten a fiatal (kezdetben 40, 2002-től 45 év alatti, 2023-tól a gyermekek után igényelhető korkedvezmény lehetőségével kiegészítve), tehetséges kutatók anyagi támogatására, a kiemelkedő kutatási-fejlesztési teljesítmény ösztönzésére és elismerésére létesült. Az ösztöndíj egy, két vagy három éves időtartamra nyerhető el, melyet az ösztöndíjas időszak zárójelentésének értékelése alapján „kiemelkedő” vagy „jó” minősítésű teljesítményt nyújtó kutató ismételten megpályázhat és elnyerhet. A "kiemelkedő" szakmai minősítéssel záró ösztöndíjasok Bolyai Emléklapot kapnak, közülük évente legfeljebb 14 főnek a szakértői kollégiumok javaslata alapján MTA Bolyai Plakettet ítélnek oda.

Az idei ösztöndíjra 2023. február 8-tól 2023. március 10-ig lehetett pályázni. A pályázatok elbírálásának eredményéről a pályázókat 2023. június 15-ig értesítették.

A PTE Általános Orvostudományi Karáról dr. Hegyi Eszter, a Transzlációs Medicina Intézet adjunktusa, dr. Csekő Kata, a Farmakológiai és Farmakoterápiai Intézet adjunktusa, valamint és dr. Maróti Péter, az Orvosi Készségfejlesztő és Innovációs Központ adjunktusa, a PTE 3D Nyomtatási és Vizualizációs Központjának szakmai vezetője nyerte el az ösztöndíjat. 

A pályázatot elnyert kutatók 2023. szeptember 1-jétől, az MTA Bolyai János Kutatási Ösztöndíj Kuratóriumának kedvező döntése alapján részesülnek az ösztöndíjban. Az ösztöndíj odaítélését tanúsító oklevél átadására várhatóan 2023. szeptember 14-én, ünnepélyes keretek között kerül sor - áll a pályázat kiírásában. 

Az elem már a listában van!
Nem tehet be a listába 5-nél több elemet!
Sikeresen mentve
Hiba a mentés során!