Mechanikus trombektómia – új módszer az agyi ereket elzáró vérrögök eltávolítására

2020. március 12.

A mechanikus trombektómia egy új módszer az agyi ereket elzáró vérrögök eltávolítására. Az agyi ereket elzáró vérrögök stroke-hoz, az elzárt ér által ellátott agyterület működészavarához, majd agyinfarktushoz, az érintett agyállomány elhalásához vezetnek. Az agyinfarktus kialakulása rövid időn belül megtörténhet, amennyiben az érelzáródást nem szüntetjük meg.

„A modern képalkotó technikáknak köszönhetően, egy új, minimálisan invazív módszert sikerült kifejleszteni az agyi ereket elzáró vérrögök eltávolítására. Korábban erre a célra csak intravénásan adott, a vérrög oldását segítő gyógyszer volt használatos, ami azonban a nagyobb agyi erek elzáródásait ritkán szüntette meg” – mondja dr. Büki András, a PTE Idegsebészeti Klinikájának igazgató professzora.

A mechanikus trombektómia során röntgen képalkotás segítségével speciális, nagyon apró, dugóhúzószerű eszközöket lehet vezetni az érelzáródást okozó vérröghöz, és azt az érből eltávolítani. A beavatkozás a combartéria lágyéktájon történő megszúrásával kezdődik. A combartérián keresztül egy 2-3 mm átmérőjű vezetőkatétert helyeznek az egyik fő nyaki artériába, ahonnan a vezetőkatéterbe felvitt, kisebb átmérőjű katéterekkel az elzáródott agyi artéria elérhető.

Forrás:

weborvos.hu

Az elem már a listában van!
Nem tehet be a listába 5-nél több elemet!
Sikeresen mentve
Hiba a mentés során!