A klinikai orvostudomány, valamint a közegészségügy területén is a nemzetközi elitben a PTE

2020. július 1.

A Pécsi Tudományegyetem két kategóriában is felkerült az Academic Ranking of World Universities (ARWU) rangsort megjelentető SanghaiRanking frissen kiadott szakterületi listájára. Az intézményt a világ 500 legjobb egyetemét összesítő listán a 401-500. helyre sorolták a klinikai orvostudomány, valamint a közegészségügy területén.

A lista tudománymetriai alapja a Web of Science, a 2014-2018-as évek publikációival. A rangsorhoz az egyetemek nem szolgáltatnak adatokat, vagyis objektív szempontok alapján állítják azt össze. 2007-től létezik ez a rangsor, és 2017 óta készítik el ezt a részletesebb, tudományterületi listát, amin már 54 szakterületet rangsorolnak. Az értékelés száz pontos rendszerben történik, főként publikációs tevékenységre jellemző indikátorok szakterületre jellemző súlyozásával mérnek, figyelembe véve a közlemények számát és azok megjelenési helyét a szakirodalomban, az idézettséget, a nemzetközi együttműködésben készült közlemények arányát, valamint az adott szakterületen elérhető jelentős díjak számát. A Pécsi Tudományegyetem 2018-ban már felkerült a klinikai orvostudomány területének 500-as listájára, valamint tavaly, és idén is sikerült megőriznie ezt a rangos pozíciót.

Dr. Miseta Attila professzor, a PTE rektora a rangsor kapcsán a következőket mondta: „Alig három héttel ezelőtt számoltunk be egyetemünk sikeréről a londoni Quacquarelli Symonds rangsorában, és máris itt egy újabb megerősítése annak, hogy jó úton járunk. Azt ugyanakkor nem szabad elfelejteni, hogy van még jó néhány tudományterület, amikben szintén örvendetes lenne bekerülni ebbe a szűk elitbe. Ezen fogunk dolgozni a jövőben.”

Forrás:

PTE

Fotó:

Csortos Szabolcs/UnivPécs

Az elem már a listában van!
Nem tehet be a listába 5-nél több elemet!
Sikeresen mentve
Hiba a mentés során!