A hepatitis C-vírus felfedezéséért kapták az orvosi Nobel-díjat

2020. október 6.

Három kutató munkáját ismerte el a Svéd Királyi Tudományos Akadémia a fiziológiai és orvostudományi Nobel-díjjal.

Az idei évben október 5-e és 12-e között jelenti be a Svéd Királyi Tudományos Akadémia, hogy kik kapják 2020-ban a Nobel-díjakat. Elsőként az orvosi-élettani kategóriában hirdettek nyertest Stockholmban.

A döntés értelmében Harvey J. Alter, Michael Houghton és Charles M. Rice megosztva kapták a 2020-as fiziológiai és orvostudományi Nobel-díjat a hepatitis C-vírus felfedezéséért. A Svéd Királyi Tudományos Akadémia indoklása szerint a három tudós munkája döntő mértékben járul hozzá egy olyan vírus visszaszorításához, amely májrákot és májzsugort is okozhat.

A hepatitis A- és B-vírusok felfedezése után ez azért komoly előrelépés, mert volt olyan, a hepatitisre jellemző tünetegyüttes, amit a két ismert vírustörzzsel nem tudtak összefüggésbe hozni. A hepatitis C-vírus felfedezése feltárta az eddig ismeretlen esetek valódi okát, ezzel pedig lehetővé tette a vérvizsgálatokat, valamint új gyógyszerek készítését. Ezek a kutatók szerint többmillió életet menthetnek meg.

A kitüntetettek 10 millió svéd koronán (342,2 millió forintos összegen) osztoznak, az összeget egyenlő arányban osztják szét köztük. A díjátadó ünnepséget hagyományosan december 10-én, az elismerést alapító Alfred Nobel halálának évfordulóján tartják, a koronavírus-világjárvány miatt ezúttal jóval szerényebb körülmények között.

A fizikai Nobel-díj nyertesét október 6-án, a kémiaiét október 7-én, az irodalmiét október 8-án, a béke Nobel-díjét pedig október 9-én jelentik majd be. A közgazdasági Nobel-emlékdíj idei díjazottját október 12-én árulja el a Svéd Királyi Tudományos Akadémia.

Forrás:

hvg.hu

Fotó:

nobelprize.org/ Alexander Mahmoud

Az elem már a listában van!
Nem tehet be a listába 5-nél több elemet!
Sikeresen mentve
Hiba a mentés során!