Orvosképző egyetemünk 62 helyet javítva szerepel a világ első 500 orvosképzője között a THE listáján

2020. november 2.

A THE globális felsőoktatási rangsor különböző tématerületek alapján méri össze a világ 28 ezer felsőoktatási intézményét. A hazai orvos-, és egészségtudományi egyetemek mindegyike jelentősen, több mint 50 hellyel javította pozícióját a felsőoktatási intézmények tekintélyes szakterületi rangsorán. A Times Higher Education (THE) 2021-es listáján a Semmelweis Egyetem bekerült a világ 250 legjobb orvosi egyeteme közé. A felsőoktatás megerősítésének eredményeként versenyképesebb tudásra tehetnek szert, és értékesebb diplomához juthatnak a magyar fiatalok - tudatja közleményében az Innovációs és Technológiai Minisztérium. 

A THE globális felsőoktatási rangsor különböző tématerületek alapján méri össze a világ 28 ezer felsőoktatási intézményét. A napokban közzétett orvos- és egészségtudományi tematikus rangsoron mind a négy hazai orvosi egyetem javította tavalyi pozícióját. A Semmelweis Egyetem 87 hellyel rukkolt előbbre, a vizsgált 856-ból a 250 legjobban teljesítő felsőoktatási intézmény közé. A Debreceni Tudományegyetem 68, a Pécsi Tudományegyetem 62, míg a Szegedi Tudományegyetem 54 helyet javítva szerepel a világ első 500 orvosképzője között. 

A magyar egyetemek az elmúlt években egyre jobban teljesítenek, egyre versenyképesebb diplomát adnak, hazai és nemzetközi elismertségük nagymértékben javult – mondta Hankó Balázs, az Innovációs és Technológiai Minisztérium felsőoktatásért felelős helyettes államtitkára. Hozzátette: a koronavírus okozta világjárvány idején mindenhol felértékelődik az orvosi egyetemek szerepe, közreműködésük nélkülözhetetlen a klinikumban a betegek kezelésében, a lehetséges gyógymódok, terápiák kutatás-fejlesztésében. A magyar egyetemek ebben a nehéz időszakban az egészségügyi és innovációs területen is jól vizsgáznak. 

A kormány célja a kor kihívásainak, a gazdaság és a társadalom elvárásainak megfelelni képes, a világszínvonal felé törekvő felsőoktatási rendszer fejlesztése. A magyar egyetemek oktatási színvonalának növelésével, minőségi képzési infrastruktúrájának felépítésével Magyarország regionális tudásközponttá válhat.

Forrás:

weborvos.hu