Ez a PTE ÁOK új honlapja.  |  Vissza a régi honlapra

Segítsd Te is a közintézmények szűrési és betegellátási feladatait!

2020. november 17.

◀︎   Vissza az Önkéntességi főoldalra

Az Operatív Törzs döntése alapján alkalmi rendszerességgel koronavírus szűréseket kell végezni az egészségügyi és szociális intézményekben, továbbá az általános iskolák, óvodák és bölcsődék dolgozói körében, illetve segítséget kell nyújtani a kórházi betegellátásban.

A kirendelés menete:

 • A kirendelésről szóló értesítést és a személyre szabott határozat kiküldését minden esetben az ITM adatbázisai alapján a helyi illetékes kormányhivatal végzi, így az Egyetemnek nincsen ráhatása a folyamatra.
 • A közintézményekben történő szűrésre elsősorban a harmad-és negyedéves hallgatókat rendelik ki, de szükség szerint az alsóbb évfolyamok tanulóit is mozgósíthatják.
 • A jelenlegi iránymutatás szerint a ötöd- és hatodéves hallgatók is kirendelhetőek egészségügyi szolgáltatóhoz. Aki már folytat valamilyen önkéntes vagy gyakorlati tevékenységet egy adott Klinikán/kórházban, ő ugyanott folytathatja a kivezénylést is.
 • Az egyes megyékhez kijelölt kontaktszemélyek elérhetőségeit ide kattintva érhetitek el.


A tevékenységre való kötelezettség, mentességek:

 • Számos félreértés adódott abból, hogy a kormányhivatalok eredetileg úgy tájékoztatták a felkeresett hallgatókat, hogy ez csak “önkéntes alapú kirendelés”. A hatályos törvények és rendeletek alapján a COVID-19 okozta világjárvány elleni védekezésbe az orvos-, egészségtudományi képzésben részt vevő hallgatók kirendelhetőek, tehát a kirendelésben való részvétel jellege kötelező.
 • Ne mondjatok nemet a megkeresésre alapos mentesítő ok nélkül, mert az utasítás megtagadása jogi következményekkel járhat, akár a jogviszony megszüntetéséhez is vezethet. Amennyiben már megkerestek benneteket és a válaszotok nemleges volt, mindenképpen keressétek fel az adott kormányhivatalt, és tisztázzátok az ügyet.
 • A hallgatókra vonatkozó jogi háttérről és rendeletekről ide kattinva olvashattok bővebben.
 • Amennyiben már valahol (Klinkai Központ, OMSZ) végeztek önkénteskedést, megkereséskor jelezzétek a kormányhivatal felé, mert ez mentességre jogosíthat fel.
 • Aki krónikus betegségben szenved, vagy immunszupresszált állapotban van, szintén tájékoztassa az őt megkereső kormányhivatali személyt, hogy a mentességéről tájékoztassa a hatóságokat. 
 • Abban az esetben, ha a kirendelésről már megkaptátok a határozatot, viszont ezután kiderül, hogy jogerősen mentességet élveztek a kirendelés alól, mindenképpen keressétek fel a kormányhivatalt és kérjetek egy hivatalos határozatot a felmentésről (telefonos egyeztetés NEM elégséges), mert ennek hiányában a korábban kiküldött kirendelésre felszólító határozat van érvényben, így jogilag felelősségre vonhatóvá váltok.


A tevékenység ideje, időtartama:

 • A kirendelés ideje legfeljebb két hónap lehet, azonban a 11/2020-as rektori utasítás értelmében a PTE hallgatói a jelenlegi helyzetben két hétre rendelhetőek ki egészségügyi szolgáltatóhoz vagy közintézményekben történő mintavételre. Ez alól az egyetlen kivétel, ha a hallgató jelenleg is ott tölti a gyakorlatát vagy ott dolgozik, mely esetben a kirendelés időtartama két hétnél hosszabb is lehet a gyakorlat vagy szerződés időtartama szerint.
 • A munkavégzés heti turnusokban elsősorban hétköznapokon, maximum napi 12 órás munkaidőben folyik.


A szűrési tevékenység körülményei:

 • Az elvégzendő szűrési feladat technikai tudását egy, a kormányhivatali ügyintéző által kiküldött oktatóvideóból ismerhetitek meg.
 • A szűréshez szükséges gépjárműveket, teszteket, védőfelszereléseket, illetve a szűrésre kirendelt hallgatók ellátását és szállását az adott helyi illetékes Megyei Védelmi Bizottságok biztosítják.
 • Jelenlegi információink alapján amennyiben a szűrés folyamán kontakt személlyel lép kapcsolatba a hallgató, a védőfelszerelést (FFP-2 maszk, védőoverál, arcpajzs, védőszemüveg, gumikesztyű) biztosítják. A részletes felszerelésről a megyei kontaktszemélynél lehet érdeklődni.
 • A szűrést végző csapatok többnyire egy sofőrből, egy adminisztrátorból és két kirendelt egészségtudományi hallgatóból állnak.


A szűrési tevékenység díjazása, egyéb felmerülő költségek:

 • A kirendelés idejére az ITM a kirendelt hallgatókat ösztöndíjban részesíti, melynek összege hétköznap napi 5000 Ft, hétvégén napi 7500 Ft.
 • A munkavégzés helyszínére való utazást nem biztosítják, ugyanakkor a közösségi közlekedés igénybevétele ingyenes a kirendelésről szóló határozat felmutatásával, ha ezzel kapcsolatban problémát észleltek, írjátok meg részletesen az onkentes.ehok@pte.hu e-mail címre, illetve mindenképpen tartsatok meg minden papírt, amit kaptok a helyszínen, hogy később rendezhető legyen az eset.
 • A kirendelés teljesítése során indokoltan felmerülő költségek megtérítésére a hallgató jogosult a kirendelést végző kormányhivatal által.Tudjuk, hogy számos kérdésetek van, de kérünk Titeket, hogy ezekkel ne egyes képviselőinket, illetve ne az oldalon keresztül minket keressetek fel, hanem az ebből a célból működő onkentes.ehok@pte.hu címre küldjétek be őket.