A jövő képzése - Biomedical Engineer Program

2021. január 15.

Az orvosok és a mérnökök? Tűz és víz? Sokan szinte egymás ellentételeiként gondolnak rájuk, pedig a legújabb trendek éppen ennek az ellenkezőjéről szólnak. Mindenki fejlett, biztonságos, egészséges jövőről álmodik, a Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Kara által, és az Általános Orvostudományi Kar együttműködésével indított Egészségügyi mérnök programban (Biomedical Engineer Program – röviden: BEP) az áhított jövő kihívásaira megfelelni képes szakemberek képzése a cél. Mérnökök és orvosok most együtt lépik át saját tudományterületeik határait a lehető legjobb értelemben. Az első hallgatók 2021 szeptemberében kezdhetik meg tanulmányaikat.

 

Szabó Gábor írása

 

A problémák megoldásának a megértés a kulcsa, modern jelenünk viszont egyre bonyolultabb, ezért a megoldások keresése többé nem állhat meg egy-egy tudományterület határánál. A XXI. században az igazán komoly tudományos és technológiai lépések megtételéhez már több szakterület szoros együttműködésére van szükség. Az ilyen mélységű interdiszciplináris (tudományterületeket összekötő) képzés indítása már önmagában is innováció, ugyanakkor mindezt nagyon komoly kutató és fejlesztő tevékenység alapozta meg.

A két kar évek óta a leginnovatívabb mérnöki és orvosi szakterületek tudását egyesítő, hosszú távú kutatási projekteken dolgozik együtt, keresve az orvosi és műszaki innováció új lehetőségeit. A Central for Biomedical Engineering and Innovation (CBEI) együttműködés egy nagyívű, nagyon sikeresnek bizonyult kísérlet volt arra, hogy mi történik akkor, ha mérnökök és orvosok kutatási-innovációs együttműködésre lépnek, hogy közösen válaszoljanak tudományos kérdésekre. A két tudományterület kiváló kutatói számos kutatócsoportban egyesítették tudásukat azzal a nem titkolt céllal, hogy a gyakorlatban is használható, potenciálisan hasznosító, akár piacképes találmányokat, orvostechnológiai megoldásokat hozzanak létre. Ennek az együttgondolkodásnak egyik fontos eredője a jelen képzés igénye és a program útnak indítása, miközben létrejöttek és meghonosodtak azok a szellemi és infrastrukturális feltételek is - laboratóriumok, szakmai kapcsolatok, ipari partnerségek -, amelyek ehhez biztos alapokat adnak.

Mivel foglalkozik egy egészségügyi mérnök? – merülhet fel a jogos kérdés. A fő csapásirány a műszaki és informatikai megoldások orvostudományi alkalmazása és az emberek életminőségét javító technológiák keresése. A testre szabott, mesterséges intelligenciával „tanított” művégtagok, a háromdimenziós képalkotás és tervezés lehetőségeinek vizsgálata a gyógyászatban, élő szövetek nyomtatással való előállítása – csak néhány ízelítő, de mind jó példák arra, hogy milyen széles spektrumon mozoghatnak, akik ezt a képzést választják. Mindezt egy nagyon gyakorlatorientált, valós körülményekre felkészítő oktatás keretében. A leendő hallgatók több specifikus irány közül is választhatnak, attól függően, melyik területen érzik igazán otthon magukat: neuro-rehabilitáció és ember-gép kapcsolat (HMI), orvosi képalkotó eljárások, 3D-bioprinting és szövetnyomtatás.

A futurisztikusnak ható elnevezések valóban a legfejlettebb technológiákhoz való hozzáférést, és  azokkal a valódi gyakorlatszerzés lehetőségét takarják. A képzési program mesterfokozatú oklevél megszerzését teszi majd lehetővé, és erőteljesen alapoz a jelöltek korábbi természettudományos ismereteire, így a műszaki, az informatikai, az orvos- és egészségtudomány, és a természettudomány alapképzési szakjai, valamint az általános orvos, a fogorvos és a gyógyszerész osztatlan szakokon végzettek jelentkezésére számítanak. Akár új technológiák tervezése és értékelése, új betegellátási módszerek kifejlesztése, akár biológiai folyamatok tanulmányozása a feladatuk, az egészségügyi mérnökök tevékenysége nyomán biztosan javul az emberek életminősége. A biotechnológia és a hozzá kapcsolódó határterületek kétségkívül a jövő technológiái, az ezeken a területeken otthonosan mozgó szakemberekre biztos jövő vár, de a kutatás irányában elkötelezettek számára is nyitva áll a kutatói, oktatói karrier lehetősége a Pécsi Tudományegyetemen.

További részletek:

További információkért kérdéseit felteheti a biomedicalengineering@mik.pte.hu címen, és ellátogathat a Nemzetközi Programok és Kapcsolatok Központ weboldalára is, ahol ugyancsak tájékozódhat.

Az elem már a listában van!
Nem tehet be a listába 5-nél több elemet!
Sikeresen mentve
Hiba a mentés során!