Költöznek az intézetek, az utolsó simításokat végzik a pécsi orvoskar új elméleti tömbjén

2021. június 1.

Műszakilag elkészült a Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karának új elméleti tömbje, mely az elmúlt évtizedek legnagyobb fejlesztése a baranyai orvosképzőn. A 21. századi hallgatói és oktatói igényeket minden szempontból kielégítő házban, az oktatási infrastruktúra telepítése és felprogramozása zajlik. Hamarosan beköltöznek az első intézetek is.

A 15 ezer négyzetméteres új elméleti tömb kivitelezése 2017 novemberében indult meg. Az új ház teljes mértékben alkalmazkodik korunk elvárásaihoz, legyen szó személyes jelenléten túli, infokommunikációs eszközökkel támogatott oktatásról, gyakorlati képzésekre felkészítő, a korszerű technológiákra épülő oktatási környezetről, kutatási kihívásokba beavató, problémaorientált képzésről, vagy éppen a hallgatói közösségi élet minőségi tereiről.

„A PTE ÁOK új épülete műszakilag elkészült, a használatához szükséges engedélyekkel rendelkezik, jelen fázisban az oktatástechnikai igényeket kiszolgáló infrastruktúra telepítése és informatikai programozása zajlik” – mondta el Sillye Imre, a Pécsi Tudományegyetem főmérnöke.

Szavai szerint az új tömb tőszomszédságában kialakított északi parkot a nyitott egyetem elvei szerint már használhatják az ide látogatók. Szerencsére egyre többen fedezik fel közösségi térként, mely igazolja az eredeti célkitűzést, miszerint minél jobban szeretnék bekapcsolni a területet a város vérkeringésébe.

Sillye Imre közölte, hogy a használatbavételi engedély kiadását követően, a karral szoros együttműködésben, a koronavírus-járvány miatti biztonságos vizsgáztatás végett megnyitották az oktatási szint egyes termeit, így a hallgatók egy része már megtapasztalhatta az új épületet, és annak bizonyos tereit.

A COVID-járvány miatti helyzet viszont speciális megoldásokat is kívánt a járványügyi előírások szigorú betartása mellett: kiszalagozott közlekedőfolyosóval, valamint egyidőben nagy létszám átengedésére alkalmas központi hőkapu telepítésével oldották meg a beléptetést. A főmérnök hangsúlyozta, ennek köszönhetően a PTE orvoskarának új háza idomult a pandémia által támasztott körülményekhez.

„A következő időszak izgalmas lesz a pécsi orvoskar számára, júniustól megindul az intézetek átköltöztetése, melyek a második és harmadik emeletre kerülnek.” – folytatta a főmérnök. Elsőként az Orvosi Népegészségtani Intézet veheti birtokba az új házat, de a folytatásban három másik intézet, az Élettani Intézet, a Transzlációs Medicina Intézet, valamint a Farmakológiai és Farmakoterápiai Intézet is elfoglalhatja a helyét.

Címlapkép:

Ujfalusi Zoltán

Az elem már a listában van!
Nem tehet be a listába 5-nél több elemet!
Sikeresen mentve
Hiba a mentés során!