Az audiovizuális rendszer modernizációja a PTE ÁOK régi épületi tömbjében

2021. június 23.

A kar számára kiemelt fontosságú a régi oktatási épület audiovizuális képességeinek naprakésszé tétele úgy, hogy az képességeiben és kezelhetőségében kéz a kézben járjon a frissen elkészült, új elméleti tömbben felvonuló, jelenleg csúcstechnológiát jelentő lehetőségekkel.

 

Szabó Gábor írása

 

Alapelv, hogy senki se érezze a hátrányát annak, hol van, ám a két épület kora és tervezési filozófiája közötti eltérést áthidalni nem egyszerű feladat. Létrejött ezért egy olyan csapat, melynek tagjai kellő rálátással rendelkeznek a problémakör valamennyi elemére. Ebben a PTE ÁOK Oktatási és Szolgáltatási Osztálya, a PTE 3D Központ, illetve a külön erre a feladatra felkért streaming- és AV-szakértők vesznek részt.

Az új épületben már a kezdetektől rendelkezésre áll az a technológia, amihez a régi épület fejlesztéseinek illeszkedniük kell. A tervezetben emiatt össze kellett hangolni a vetítéstechnikát, a hangtechnikát, a videó-, streaming-, és signage technológiát, a kreatív digitális eljárások alkalmazását, a rendezvényekhez (külön a konferenciákhoz) szükséges technikát, valamint a számítástechnikai infrastruktúra fejlesztését.

A szakértők azt az alapelvet követték, hogy a fejlesztések az új épületben meglévő technológiák és lehetőségek logikus kiterjesztéseiként és kreatív bővítéseként funkcionáljanak az érintett terekben (négy nagyelőadó, hét szemináriumi terem, műtők, TV-stúdió, kreatív labor, díszterem, tanácsterem, aula), ne váljanak duplikációkká.

A beruházás eredményeként a teljes AV-rendszer megújul majd: az előadótermekben 4K UHD lézerprojektorokat építenek be megnövelt méretű vetítővásznakkal, korszerű digitális hangrendszerrel, interaktív kezelőplatformokkal és mikrofonrendszerrel. Valamennyi teremben több PTZ-kamerás rögzítési, illetve streamelési lehetőség áll majd rendelkezésre az előadások alatt. A rendszer flexibilitását a vezeték nélküli képátviteli rendszerek, illetve a mobil rögzítő és streaming szett is növeli, ezek bármilyen teremben egyszerűen, gyorsan letelepíthetők akár alkalomszerűen is, ahol épp oktatási tevékenység zajlik. A régóta tervezett két számítógépes terem kialakítása is a listára került: ezekben 40-40 munkaállomás szolgálja majd az oktatás támogatását, lehetőséget adva az egyéni és csoportmunkára, valamint a vizsgáztatás új formáira.

A legérdekesebb és legizgalmasabb terület a műtők fejlesztése. A keretösszeg több műtőnek a steril zónában üzemelő, a műtéti eljárásokat online közvetítőrendszerrel való felszerelését teszi lehetővé. Ez műtőnként PTZ- és speciális kamerákat, nagy teljesítményű médiarögzítő és lokális archiváló eszközöket foglal magában, amelyek tartalma megosztható is lesz. A régi épületben emellett egy TV-stúdió is üzemelni fog, ami az oktatást segítő, mozgóképes segédanyagok előállítását szolgálja majd. Ebben a korszerű kamerarendszerek mellett statívok, háttérinstallációk, hangtechnikai eszközök és utómunka-állomás is megtalálható lesz.

A kreatív labor elsősorban a tananyagfejlesztéshez tartozó digitális, vagy nyomtatott formátumú anyagok előkészítését, szerkesztését szolgálja. AV-oldalról ehhez egy nagy teljesítményű munkaállomás is társul, a megfelelő szoftvercsomaggal kiegészítve (adatbáziskezelő szoftverek, transzkóder, online közvetítő hardver, AR, VR, 3D és a POTEPediával együttműködő programmegoldásokkal). Fontos hangsúlyozni, hogy az ide kerülő megoldások az új épületben rendelkezésre álló képességeket észszerűen bővítsék: a tudományos kutatást segítő metaadat-kezelés, a feliratozhatóság, illetve a „speech to text” funkció, valamint az adatkezelés nagyfokú automatizálásának a lehetősége tartoznak ide. A régi épületbe négy darab 86” méretű signage monitor is kerül, 4K UHD képes lejátszókkal, ami hatalmas előrelépés lesz a jelenlegi megjelenítési lehetőségekhez képest.

Kiemelt figyelmet kap rendezvények támogatása. Külön a konferenciák megtartását segítik majd olyan speciális telepített eszközök, mint a mennyezetre installált irányított csoportmikrofonok, a távvezérelhető kamerák, az interaktív LCD-megjelenítők, a professzionális hangrendszer, a vezeték nélküli képátvitel lehetősége és a központi AV-feldolgozás.

A campus legnagyobb rendezvényhelyszíne, az aula, szintén jelentős változáson megy keresztül. A 60 négyzetméteres, változtatható magasságú színpad ún. „tomcat” keretekre installált hang- és fényrendszert kap a legkorszerűbb digitális vezérlőpultokkal, line array hangfalrendszerrel. A színpad mellett három darab, öt méter széles, 16:9 képarányú, mozgatható ledfal is helyet kap, a megfelelő szoftveres irányítással kiegészítve. A hangtechnikát mozgatható akusztikus panelrendszer fogja kiegészíteni, ezek főleg a zaj elnyelést szolgálják.

A kar természetesen továbbra is napirenden tartja a régi elméleti tömb már régóta időszerű építészeti felújítását, ezért a jelen tervezetben szereplő valamennyi eszköz károsodás nélkül visszabontható, újra installálható vagy igény szerint áthelyezhető.

Sokrétű és bonyolult feladatot vállalt fel a fejlesztést kidolgozó csapat; fontos hangsúlyozni, hogy ez nem kőbe vésett, hanem vitára, egyeztetésre nyitott javaslat. A dékáni vezetés ezúttal is fontosnak tartja, hogy - mint minden, a kart érintő komoly mértékű beruházás vagy változás kapcsán - a kari közvélemény és az érintettek minél szélesebb köre megismerhesse, véleményezhesse és javaslataival kiegészíthesse a tervezetet, beleértve természetesen a hallgatókat is. Az új épület AV-rendszerének üzembe állása biztosan további értékes tapasztalatokkal is szolgál majd, amiket szintén figyelembe vesznek a szakértők.

A képek forrása:

PTE

Az elem már a listában van!
Nem tehet be a listába 5-nél több elemet!
Sikeresen mentve
Hiba a mentés során!