Fényfestés varázsolja el a pécsi orvoskar új elméleti tömbjét

2021. szeptember 16.

Közel 150 programmal, köztük az országban sehol máshol nem tapasztalható, lélegzetelállító látványosságokkal érkezik a pécsi Zsolnay Fényfesztivál szeptember 30. és október 3. között Pécsre. A fényvarázs a PTE Általános Orvostudományi Karának újonnan átadott elméleti tömbjét is beborítja majd.

A Zsolnay Örökségkezelő NKft. tájékoztatása szerint az ország első és egyetlen fényfesztiválja során Pécs 23 helyszínén láthatók szemkápráztató fényfestések és fényinstallációk. Ezek alkotják a Fény Útját, amely éjjel egy káprázatos mesevilágba vezeti a látogatókat.

Most első alkalommal a belvároson kívül is lesz egy Fény Útja állomás. A Pécsi Tudományegyetemmel együttműködésben az Általános Orvostudományi Kar új, a napokban átadott, ultramodern elméleti tömbjére egy 6 méter magas fényinstallációt vetítenek, amely egy neuronhálózat részletét formázza meg, melyen belül a fénynyalábok az idegsejtek közötti információ áramlását jelképezik.

A minden évben több tízezres közönséget vonzó Zsolnay Light Art Nemzetközi Fényfestőverseny során a pécsi székesegyházat is háromdimenziós fényalkotások borítják be. A fesztiválon a 10 legjobb fényművész mutatkozik be, akik között szerepel japán, olasz, ecuadori, spanyol, francia, román, német és magyar alkotó is. Ők a döntőbe jutásért 1000 euró díjban részesültek, a versenyen pedig az 5000 eurós fődíj és a közönségdíj is gazdára talál.

 

Zsolnay Fényfesztivál videó

 

A szervezők hangsúlyozzák, hogy a Fény útja helyszínei a jelenlegi szabályozások alapján szabadon látogathatók, míg a Zsolnay Light Art Fényfestőverseny, az utcaművészeti programok és koncertek látogatásához védettségi igazolvány szükséges. A programok nagy része ingyenes, de a Fény Útja Extra helyszínei egy karszalag megváltásával látogathatók. További részletek a zsolnayfenyfesztival.hu oldalon érhetők el.

Fotó:

 

Verébi Dávid

Az elem már a listában van!
Nem tehet be a listába 5-nél több elemet!
Sikeresen mentve
Hiba a mentés során!