Szeptember 30-án elstartolt a Well-Being hónap

2021. szeptember 30.

Karunk stratégiai tervének, a PotePillars-nak egyik fontos pillére a Well-Being koncepció, ami a kar polgárainak és hallgatóinak környezetével, közérzetével, a csoportokon belüli és azok közötti kapcsolatokkal, a bizalom építésével foglalkozik. Célja, hogy a munkatársak és a diákok boldogok, elégedettek legyenek, és ezáltal a kar szervezeti immunrendszere is erősödjön. A fizikális és mentális jóllét érdekében szeptember 30-tól egy hónapon át olyan programokat szerveznek karunk egységei, amelyek érdekesek, izgalmasak, és nem utolsósorban hasznosak lehetnek mindenki számára. A rendezvénysorozatról a Well-Being koncepció felelősével, egyben a Dékáni Hivatal vezetőjével, dr. Varga Zsuzsannával beszélgettünk.

 

Schweier Rita írása

 

- Az egy hónapos programsorozat miként járul hozzá a Well-Being koncepció alapvető céljához, aminek lényege a karon dolgozók és tanulók fizikai és mentális jóllétének támogatása?

- A Well-Being koncepció fő célja többek között kapcsolódási és kapcsolatépítési lehetőségeket létrehozni, élethosszig tartó élményeket biztosítani és jó érzést kelteni a kar polgáraiban, az egészséges életmód jegyében. A Well-Being hónapban ezen elképzelések köré szervezünk számos programot, amik hozzájárulhatnak ahhoz, hogy a munkatársak és a hallgatók mindennapjait jobbá és szebbé tegyék.

- Sokszínű rendezvénysorozattal készülnek, hogyan állt össze a program?

- Több munkacsoport alakult, és számos szervezeti egység összefogásának köszönhető a rendezvénysorozat létrejötte. A programokat az Egészségtervezés, a Testi egészség és környezeti elemek, a Mentális egészség, valamint a Sport és rekreáció tematika köré szerveztük, fókuszálva néhány speciális területre is, úgy a munkavállalók, mint a hallgatók körében. A szervezésben a kar különböző egységei vettek részt, közös munkájuk eredménye a sokszínű koncepció és a programok sokfélesége.

A Marketing és Kommunikációs Osztály a reklámanyagok gyártásában, a programok népszerűsítésében vállalt oroszlánrészt. Az Egészségtervezés projektet dr. Kiss István professzor, az Orvosi Népegészségtani Intézet vezetője, a Testi egészség és környezeti elemek elnevezésűt dr. Horváth-Sarródi Andrea egyetemi tanársegéd, a Mentális egészséget dr. Gács Boróka tudományos munkatárs koordinálja. Csík Laura, a Hallgatói Szolgáltató Osztály vezetője és Potos Bernadett, a Minőségirányítási és Intézményfejlesztési Osztály vezetője a hallgatói és munkavállalói speciális területekre fókuszált, a Sport és rekreáció projektet pedig dr. Karsai István egyetemi adjunktus, a Testnevelés-és Mozgásközpont igazgatója irányítja. Valódi csapatmunka eredménye tehát, hogy a Well-Being hónapot megrendezhetjük.

- Több programnak hagyománya van már a karon, ilyen a biciklis reggeli vagy a müzlinap. Ezek mellett milyen újszerű kezdeményezések várnak a hallgatókra és a munkatársakra?

- Az egészséges életmódot szeretnénk támogatni azzal, hogy gyümölcsökkel látjuk el karunk polgárait, fitballokat helyezünk ki több helyre, tartunk szabadtéri jógát, gerinctornát, és zumbázhatnak is az érdeklődők. Rendezünk kari receptversenyt, adunk táplálkozási tanácsokat, segítünk edzésterv összeállításában.

A mentális egészségről állapotfelmérést végzünk, konzultációs és coaching lehetőséget biztosítunk, meditációs gyakorlatokkal segítjük az ellazulást. Részt veszünk a Fényfesztiválban, kerekasztal beszélgetésekkel, workshopokkal járulunk hozzá a megfelelő időmenedzsmenthez, emellett elindítjuk a #pécsiorvosi podcast adását.

- Miként lehet majd mérni a programok hatékonyságát?

- Direkt módon a beérkező regisztrációk, a versenyre való jelentkezések és visszajelzések alapján, szubjektíve pedig azon, hogy a programsorozat rendezvényei mekkora lelkesedéssel töltik el a kar polgárait, hogyan viszonyulnak hozzájuk. Reméljük, hogy sokan vesznek majd részt az ingyenes konzultációkon, a táplálkozási tanácsadásokon, vagy készíttetnek maguknak edzéstervet.

A cél az, hogy a munkatársak és a hallgatók a tapasztaltakat sikeresen beépítsék a mindennapjaikba, és ezáltal egészségesebbek, fittebbek legyenek. A vizsgálatok azt mutatják, hogy a boldog szervezetek pozitív velejárója az eredményesség, de az eredményes szervezetek még nem feltétlenül boldogok is.

A koncepció célja az, hogy az Általános Orvostudományi Kar dolgozói és hallgatói boldogok, elégedettek legyenek, és ezáltal az egész kar szervezeti immunrendszere erősödjön.

- Mi várható a folytatásban, lesznek-e hasonló programok a teljes tanév során?

- Igen, folyamatosan. A PotePillars Well-Being koncepciója a többi pillérrel együtt létezik és „gondolkozik”. Leginkább az Épített környezet koncepcióval van szoros együttműködésben, ami abban nyilvánul meg, hogy élhető körülmények teremtődnek, biztosítva ezáltal a munkahelyi jóllét feltételeit.

Müzli- és gyümölcsnapokat havi rendszerességgel tartunk majd, és folyamatosak a lelki és testi egészséggel kapcsolatos konzultációk is azért, hogy valóban öröm legyen a karunkon dolgozni és tanulni, miközben mentálisan és fizikálisan is jól érezzük magunkat.

A Well-Being hónap részletes programja ide kattintva érhető el.

Az elem már a listában van!
Nem tehet be a listába 5-nél több elemet!
Sikeresen mentve
Hiba a mentés során!