Digitális forradalom workshop, tangó és masszázs is a Well-Being hónap harmadik hetében

2021. október 15.

Október 18-cal a pécsi orvoskar Well-Being hónapjának harmadik hete kezdődik, megannyi színes, izgalmas programot kínálva a hallgatóknak és a munkatársaknak is. Október 18-23. között zajlik a Kortalan Tudomány és Művészet Konferencia és Fesztivál is, mely online és külső helyszíneken tartott programokat is kínál.

Október 18., hétfő

Kortalan Tudomány és Művészet Konferencia és Fesztivál (eltérő külső helyszínek, online, október 18-23. között fut)

A PTE Általános Orvostudományi Kar Transzdiszciplináris Kutatások Intézete az Egészségtudományi Karral, Művészeti Karral, és a PTE 3D Központtal társszervezésében ismét megrendezi a Kortalan Tudomány és Művészet Konferenciát és Fesztivált, melynek célja egyetemünk kultúrájának és kutatásainak elismerése, valamint az igényes és érthető tudománykommunikáció mellett interaktív együttműködések létrehozása az egyetem körein belül és kívül egyaránt.

A rendezvényfolyam 2021. október 18-23. között zajlik Pécsett több helyszínen, köztük a PTE Egészségtudományi Karán, a Király utcai Reggeliben, a Püspöki Magtár Látogatóközpontban, de a programok közt számos konferencia online lesz követhető. Az egyetemi kutatások és kultúrák sokszínűségét bemutató, tudományos eredményeket kommunikáló sorozat idei központi tematikája az Egészség és Kultúra.

A konferenciák és panelbeszélgetések előadásai a maguk rész- és határterületein mozogva ismertetik a kultúra és egészség közös kontextusát, egymásra gyakorolt hatásait, akár koronként diverz percepcióját a multidiszciplinaritás elvét követve.

További részletek és program ide kattintva érhető el: itdweb.hu/kortalan-tudomany-es-muveszet-konferencia-es-fesztival/

Bioetika – Mi végre? (Online)

Az orvostudományokban, mind a tantermekben, mind pedig a rendelőkben, egyre többféle etikai, morális dilemmával szembesülnek az orvosok, és az orvostanhallgatók. Eme dilemmák, kérdések, nehézségek egy része jogi bizonytalanságokból fakad, egy részük klasszikus etikai döntéseket követel, más részük a betegek és orvosok közt húzódó kulturális és társadalmi különbségekből fakad. Míg korábban ezekkel jóval kevesebbet foglalkoztak mindkét oldalon, az utóbbi években a bioetika és orvosi etika egyre jelentősebb szerepet kap a praxisokban és az egyetemeken.

A beszélgetés során, mintegy bevezető jelleggel áttekintik, hogy mi is az a bioetika, mi a célja, a módszere, hogy a későbbi alkalmakon célzottabb beszélgetéseket szervezhessenek konkrét kérdésekről és problémákról is eme háttér alapján.

Résztvevők:

  • Dr. Laki Beáta (PTE ÁOK Magatartástudományi Intézet)
  • Dr. habil Barcsi Tamás (PTE ÁJK Jogbölcseleti és Társadalomelméleti Tanszék)
  • Dr. Tari Gergely (SZTE ÁOK Magatartástudományi Intézet)
  • Dr. Tuboly Ádám Tamás (PTE ÁOK Transzdiszciplináris Kutatások Intézete, PTE BTK Filozófiai Intézet)

A kerekasztal-beszélgetés az MTA Lendület Értékek és Tudomány Kutatócsoporttal társszervezésében valósul meg.

További részletek: itdweb.hu
 

PTE Táncoló Egyetem - Tangó - szabad tánc (17:00-19:00, PTE ÁOK KERT)

Október 19., kedd

Masszázslehetőség munkatársaknak (PTE ÁOK, 9:00-12:30)

A masszázs a Dékáni Hivatal szervezésében valósul meg.

PAF (Pozitív Attitűd Formálás) Egyesület - együttérzés workshop orvostanhallgatóknak, oktatóknak (10:00-12:00, Pszikon)

A 2 órás csoportos ülés célja, hogy az orvostanhallgatók jóllétéhez hozzájáruljunk az önismeret, a reflexió, az együttérzés erejével. Hiszünk benne, hogy a kapcsolat gyógyít. Az orvos a saját személyiségével is gyógyít, és ezt érdemes karbantartania.

Ahhoz, hogy egészséges, reziliens és jó orvos legyen legyen a hétköznapokban, fel kell dolgoznia a traumákat, veszteségeket. Hiszünk benne, hogy az orvosi hivatás része az átélt élmények, veszteségek, traumák, heves érzelmeket kiváltó esetek vagy kollégákkal átélt konfliktusok professzionális feldolgozása.

Ez egy „tükör, amit minden nap tisztítani kell”. Az együttérző esetmegbeszélések egy kórházi osztályon vagy az egyetemen erősítik az egyén és a csapat „immunrendszerét”, „öngyógyító képességét”, rezilienciáját, és az együttérzés megélésén keresztül ez a kiégés megelőzésének egyik hatékony eszköze.

További részletek: pafhungary.hu

Regisztráció: regisztracio.aok.pte.hu/paf-pozitiv-attitud-formalas-egyesulet-egyutterzes-workshop

Október 20., szerda

Gerinctorna (11:00-11:30, PTE ÁOK elméleti tömb, tornaterem

Egész nap az irodában ülsz? Ez igen megterheli a gerincet. Vegyél részt te is Hanzel Adri gerinctornáján, nyújtsuk meg együtt a hátizmainkat! Jelentkezni lehet a Yourlife@ÁOK oldalán.

IX. TDK Börze (13:00-17:00, PTE ÁOK aula)

Érdekel a kutatás, de még nincs konkrét témád? A TDK Börzén a helyed, ahol bemutatkoznak az intézetek és klinikák! Részletek az alábbi híradásban: aok.pte.hu/hu/hirek/hir/14327

 

Oktatók Ünnepe (15:00-17:00, PTE ÁOK kari tanácsterem)

Az oktatók ünnepén díjazásban részesülnek kiemelkedő munkát végző oktatóink, előadóink.

Október 21., csütörtök

Mellrák elleni küzdelem hónapja (9:00-12:00, PTE ÁOK)

Október a mellrák elleni küzdelem hónapja. Viseljük együtt közösen a rózsaszín karszalagot, ezzel is népszerűsítve a szűrővizsgálatok fontosságát! A Pécsi Orvostanhallgatók Egyesületének hallgatói számos programmal várják az érdeklődőket a nap folyamán.

Masszázslehetőség munkatársaknak (PTE ÁOK, 9:00-12:30)

A masszázs a Dékáni Hivatal szervezésében valósul meg.

„Chill with the peers” Peer program közönségtalálkozó (10:00-14:30, ÁOK aula)

A Peer program szervezésében megrendezésre kerülő Chill with the Peers közönségtalálkozó a hallgatókat szólítja meg.  Egy kellemes, forró ital mellet lehetőség kínálkozik olyan hallgatókkal beszélgetni, akik a Peer program keretén belül segítséget nyújtanak hallgatótársaiknak az egyetemi élet során fellépő problémáikkal kapcsolatban.

A Chill with the Peers program lehetőséget nyújt arra, hogy a teakülönlegességek kipróbálása mellett az itt létrejövő ismeretségek bizalmas, segítő beszélgetéssé formálódjanak, és igény szerint hosszabb távon is tovább mélyüljenek.

A „chill” hangulatot őszi dekoráció, relaxációs zene, forró italok, és édes teasütemények biztosítják. A bizalmas interakciók lehetőségét különálló kis beszélgető szigetek teszik lehetővé.

A Peer programról részletesen itt olvashatsz: peer.aok.pte.hu

Ezzel a rendezvénnyel párhuzamosan a Mentorklub standja is megtalálható lesz, ahol leginkább oktatók segítik a hallgatók boldogulását.

Október 23., szombat

Homo ludens 2.0. - Az ember virtuális világainak tudománya és művészete (13:00-22:00)

A Kortalan Tudomány és Művészet Konferencia elemét képező szekció online formában lesz követhető.

Program:

13:30 - Homo ludens 2.0 – Kickoff

Bogdán Csaba, PTE ÁOK Transzdiszciplináris Kutatások Intézete

13:55 - E-sport mint vértelen gladiátorharc

Dr. Novák Pál, PTE Egészségtudományi Kar

14:30 - Y és Z generáció, videójátékfüggőség, streamerek és youtuberek

Bereczki Enikő, Kovács Zsolt, Generation Dilemmas

15:20 - Szünet

15:35 - Toxic playing: Agresszió a játéktérben

Dr. Zsila Ágnes, PPKE  BTK Pszichológiai Intézet

16:10 - Twitch: érték-, vagy értékesítéskommunikáció

Branyiczky Zoltán, Otherworld YouTube csatorna

16:45 – Szünet

17:30 - Jumurdzsák gyűrűje – az interaktív film.

Beszélgetés Pierrot-val az első magyar interaktív filmről

Marosi Z. Tamás – Pierrot kreatív producer,  játéktervező, Private Moon Studios; Bogdán Csaba, PTE ÁOK Transzdiszciplináris Kutatások Intézete

18:20 - Egyszerűségben a mélység

Kiss Norbert, NorbiGO YouTube csatorna

18:55 – Szünet

19:10 - A játékfejlesztés lépései – AAA vs indie

Grőb Attila, Planet Taxi Játékfejlesztő Képző

20:10 - Videójáték a jövő gyógyszere?!

Dr. Erdős Sándor, OncoVR, Semmelweis Egyetem II. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika

20:45 - A gamer mint fogyasztó

Dr. Novák Pál, PTE Egészségtudományi Kar

21:20 - Moderátori zárás

A konferenciához ide kattintva lehet online csatlakozni.

Digitális Forradalom – Pécs 4.0 (külső helyszín, Reggeli, Pécs, Király u. 23-25.)

A feltörekvő innovációk és technológiák a digitális átalakulást lavinaszerűen gyorsítják fel. A mesterséges intelligencia, 3D technológiák, robotikai fejlesztések globalizálják a gazdaságot, iparágakat változtatnak meg, előmozdítják a fejlődést tudományágak és szakmák között. Nem csak az ipari, hanem a társadalmi és egyéni haladást is befolyásolják az új ismeretek egyszerre gyors és széleskörű terjesztésével, de meglévő tudásunkat is kiterjeszti az új megközelítési módok által.

Előadók:

  • Tilesch György (innovációs vezető, a Fehér Ház MI-etikai munkacsoportjának tagja, a Neumann Társasag MI nagykövete, a Mesterség és Intelligencia c. könyv társszerzője
  • PTE 3D Központ
  • Greypixel Geometrics
  • Pazirik
  • Szent István Közhasznú Alapítvány

A Kortalan Tudomány és Művészet Konferencia és Fesztivál keretében zajló program védettségi igazolvánnyal, előzetes regisztrációt követően látogatható. A részvételhez regisztráció szükséges, ehhez kattints ide!

A Well-Being hónap részletes programja itt érhető el: aok.pte.hu/hu/well-being

 

Az elem már a listában van!
Nem tehet be a listába 5-nél több elemet!
Sikeresen mentve
Hiba a mentés során!