Mert segíteni jó - Peer Program Ösztöndíj a tavaszi szemeszterben is

2022. január 25.

Újabb pályázati periódusához érkezett a pécsi orvoskaron és gyógyszerészkaron immáron harmadik éve futó Peer Program, mely során hallgatók segítik hallgatótársaikat az egyetemi élet minden területén. A leendő peerek jelentkezését február 7-ig várják, és hallgatótársaikért végzett munkájukat öt hónapon át ösztöndíjjal honorálják.

A 2019 óta működő Peer Programot azért hívták életre, hogy könnyebbé tegyék a PTE ÁOK és GYTK újonnan érkezett hallgatóinak életét: segítsék a beilleszkedést, a Neptunban, az egyetemi útvesztőkben való eligazodást, kollégiumi ügyek intézését, valamint vizsgák és ösztöndíjak kapcsán is fogódzót, útbaigazítást nyújtsanak számukra, továbbá bátran lehet kérdezni őket Pécs legjobb helyeiről is. A segítők pedig maguk is hallgatók, azaz pontosan tudják, milyen nehézségekkel szembesülnek a gólyák, így olyan kérdésekben tudnak hiteles és hatékony tanácsokat adni, melyekre egykoron nekik is meg kellett találniuk a válaszokat.

A Peer Program indulásakor 16 főt számlált, 2021 őszén viszont már 44 fős csapat segítette a leendő orvosok, fogorvosok és gyógyszerészek életét. A programmal tavaly októberben a pécsi orvoskar patinás aulájában tartott "Chill with the Peers" közönségtalálkozón is megismerkedhettek az érdeklődők.

A fotelekkel, babzsákokkal berendezett aulában egy forró tea, forró csoki és némi nassolni való kíséretében olyan hallgatókkal nyílt lehetőség beszélgetni, akik aktívan tevékenykednek a Peer Programon belül, így segítve hallgatótársaikat. A szervezők beszélgetőszigeteket is kialakítottak, ahová egy-egy elmélyültebb, bizalmasabb beszélgetés erejéig is elvonulhattak az érdeklődők.

Február 7-ig várják az új peerek jelentkezését

A Magyar Felvételi és Hallgatói Szolgáltatói Iroda pályázati kiírása szerint újabb peerek jelentkezését várják a programba a 2021/2022-es tanév tavaszi szemeszterében megüresedő helyeire. A „Peer Program Ösztöndíj” elnyerésére azok pályázhatnak, akik legalább két sikeres félévet (első évet) teljesítettek a pécsi orvoskaron (általános orvos, fogorvos szakon), a pécsi gyógyszerészkaron vagy a PTE ÁOK-n/GYTK-n végeztek és jelenleg nappali vagy levelező tagozatos PhD hallgatók a PTE ÁOK Doktori Iskoláiban.

Az ösztöndíj elnyerésének részletes feltételei:

  • aktív, nappali tagozatos hallgatói vagy PhD (nappali vagy levelező tagozatos) hallgatói jogviszony,
  • megfelelő tájékozottság az egyetemi élet kérdéseiben (mikor, kit kell keresni, hová kell fordulni, mi hol található az egyetemen, a karon stb.),
  • a hallgatókra vonatkozó szabályzatok ismerete,
  • megfelelő kommunikációs készségek,
  • empátia,
  • magyar banknál vezetett bankszámlával rendelkezik.

A sikeres jelentkező vállalja, hogy részt vesz a peerek számára szervezett tréningeken, továbbá folyamatos kapcsolatot tart a támogatást kérő diákokkal a tavaszi szemeszter lezárásáig. Ezeken felül vállalja, hogy tevékenységéről egy részletes, írásos beszámolót készít a félév végén.

A peer-jelöltek online adhatják le jelentkezésüket, melyek benyújtási határideje 2022. február 7. éjfél. A pályázati űrlap ide kattintva érhető el. Itt egy motivációs levelet is csatolniuk szükséges, bemutatva azt, hogy miért szeretnének részt venni a programban, illetve miért tartják magukat alkalmasnak a feladat ellátására.

A pályázatokról az oktatási dékánhelyettes által vezetett szakmai bizottság dönt. A pályamunkák elbírálási határideje 2022. február 21-e. A kiválasztási folyamat részeként az esélyes jelölteket szóban is meghallgatják.

A sikeres jelentkezők elnyerik a Peer Program Ösztöndíjat, melynek összege egy szemeszterre 50 ezer forint, kifizetése öt hónapon át, havi 10 ezer forint utalásával történik a tárgyhónapot követő hónap 15-ig. A kifizetéshez magyarországi bankszámlaszám szükséges.

A Peer Programról további információk a peer.aok.pte.hu/ weboldalon, valamint a program közösségimédia-oldalain érhetők el:

instagram.com/peer_program_pecs/

facebook.com/Peer-Program-P%C3%A9cs-112584604527156/

Az elem már a listában van!
Nem tehet be a listába 5-nél több elemet!
Sikeresen mentve
Hiba a mentés során!