Mély agyi stimulációt forradalmasító távprogramozás a Neurológiai Klinikán

2022. november 10.

Közép-Kelet Európában, azon belül hazánkban először új távprogramozást lehetővé tevő rendszert vezettek be a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központjának Neurológiai és Idegsebészeti Klinikáján a krónikus fájdalom vagy mozgászavarok miatt neuromodulációs terápiában részesülő páciensek számára. A kezelés aParkinson-kór, a disztónia és a különböző eredetű remegések tüneti javulását eredményezi.

Az Abbott cég regionális vezetése “Mély Agyi Stimulációs Kiválósági Központ” díjban részesítette a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központjának Idegsebészeti és Neurológiai Klinikáját a mély agyi stimulációs terápia terén végzett kiemelkedő munkája elismeréseként. Ez az európai központnak adható legrangosabb elismerés, amit az Abbott európai piacaiért felelős értékesítési igazgatója adott át dr. Kovács Norbert professzornak és dr. Balás István egyetemi docensnek november 9-én Pécsett.

A Parkinson-kór a második leggyakoribb idegrendszeri leépüléssel járó kórkép, melynek előfordulása az utóbbi 20 évben megduplázódott. A lelassultsággal, ügyetlenséggel, időszakosan remegéssel járó Parkinson-kórral egyre gyakrabban találkozhatunk a fiatal és a munkaképes korosztályban is, ami nagyon gyakran korai nyugdíjazáshoz vezethet. A mély agyi stimuláció az olyan Parkinson-kóros betegeknek nyújt jelentős életminőségbeli javulást, akiknél a kombinált gyógyszeres kezelés már csak korlátozott hatékonyságú. A kezelés az életminőség megőrzésén és javításán kívül segít a munkaképesség megőrzésében is.

Dr. Kovács Norbert, a Neurológiai Klinika egyetemi tanára a kezelés kapcsán elmondta: „A mély agyi stimulációs kezelés során egy agyi pacemaker, úgynevezett stimulátor által leadott elektromos ingerléssel lehet az agyi működést normalizálni, ami a Parkinson-kór, a disztónia és a különböző eredetű remegések tüneti javulását eredményezi. A mély agyi stimuláció biztonságos eljárás, a gyermekkori disztónia betegségben már hét éves kortól alkalmazható.”

A Pécsi Tudományegyetemen 2001 óta már több mint 500 beteg, köztük sok kisgyermek részesült mély agyi stimulációs kezelésben. A stimulátor időszakos beállítása és ellenőrzése eddig csak személyes vizsgálattal volt megoldható, ami a klinikától távol élő páciensek számára jelentős, utazással összefüggő terhet jelentett.

A közelmúltban bevezetett NeuroSphere™ Virtuális Klinika a maga nemében az első olyan megoldás, amely lehetővé teszi az Abbott stimulátort használó betegek számára, hogy a klinikán való személyes jelenlét nélkül, biztonságos internetes kapcsolaton keresztül konzultáljanak szakorvosukkal. A videó alapú programozás segítségével az orvosok távolról ellenőrizhetik a betegek állapotát és a stimulátor működését, illetve szükség esetén új stimulációs beállításokat is elvégezhetnek. Az új Virtuális Klinika nemcsak a mély agyi stimuláció, hanem a krónikus fájdalomban alkalmazott gerincvelő-stimuláció ellenőrzésére és távprogramozására is alkalmas. Az újítás célja, hogy javítsa azon mély agyi stimulációs vagy gerincvelő stimulációs kezelésben részesülő betegek ellátását, akik messze laknak a programozást végző klinikától, vagy pedig külső körülmények – így például a COVID-19 világjárvány – miatt akadályoztatva vannak, és nem tudják a szakorvosukat személyesen felkeresni.

Az UnivTV videója a témában itt látható:

Forrás:

PTE

Fotó:

UnivTV

Az elem már a listában van!
Nem tehet be a listába 5-nél több elemet!
Sikeresen mentve
Hiba a mentés során!