Átadták az Európában is egyedülálló Preklinikai Kutatási Központot

2023. január 11.

Ünnepélyesen átadták az orvoskar Preklinikai Kutatási Központját január 11-én, ami több szempontból is egyedülálló és hiánypótló szerepet tölt be a régióban. Létrehozása az Európai Unió támogatásával valósult meg, több mint 1,2 milliárd forintból.

Dr. Miseta Attila, a PTE rektora az ünnepélyes átadón elmondta, hogy a Preklinikai Kutatási Központban folyó kutatómunka az élettani, kórélettani jelenségek jobb megértésével közelebb vihet a betegségek kialakulásának megértéséhez, és új terápiás gyógymódok kipróbálására is lehetőséget teremt. Reményeik szerint más hazai, de akár külföldi partnerekkel való együttműködést is előmozdíthat ez a korszerű kutatási egység. 

A pécsi orvoskar oktatási, kutatási tevékenységéhez szükséges minőségi infrastrukturális követelmények és feltételek kialakítása közel két évtizedes törekvésünk” – hangsúlyozta dr. Nyitrai Miklós, az ÁOK dékánja. Mint mondta, a megvalósítás során négy külön bejáratú, saját légtechnikával ellátott részleget alakítottak ki. Az új központ műtéti traktusa a posztgraduális orvosképzéshez elengedhetetlen, korszerű műtőasztalokkal felszerelt egység, ami lehetővé teszi a műtéti technikák és a műtétekhez használatos anyagok fejlesztését is. Van olyan részleg is, amelyben a fertőző betegségek kutatása folyhat, aminek a jelentősége a pandémia kapcsán felértékelődött. 

Mint elhangzott, a Pécsett nagy hagyománynak örvendő agykutatás mellett számos egyéb betegségmodell kutatása is helyet kap az új központban, így például egy speciális hűtőkamra szolgálja a hőmérséklet-szabályozási folyamatok tanulmányozását. 

Az új központ az orvoskar elméleti tömbjének a szomszédságában található, teljes alapterülete valamivel több mint 1260 négyzetméter. 

Forrás:

PTE

Fotó:

Csortos Szabolcs/UnivPécs

Az elem már a listában van!
Nem tehet be a listába 5-nél több elemet!
Sikeresen mentve
Hiba a mentés során!