Új bútorok fogadják szeptembertől a pécsi orvoskar hallgatóit

2023. július 28.

390 új bútordarab érkezett július végén a pécsi orvoskarra: egyéni, egyedi, hangelnyelő, paravános- és workshop-asztalok, fotelszerű tanulócellák, magas kávézóasztalok és székek, babzsákok és szőnyegek, amiket szeptembertől vehetnek birtokba a hallgatók. A hangulatos, színes berendezések üde látványa betölti a dr. Romhányi György aulát, annak emeletét, valamint az új elméleti tömb tereit is.

„A bútorbeszerzést a hallgatók kezdeményezték pár évvel ezelőtt annak apropóján, hogy megváltoztak a tanulási szokásaik és több időt töltenek az egyetemen. Elmondásuk szerint itt nyugodtabban, elmélyültebben tudnak tanulni, mint otthon vagy a kollégiumban. Igényeiknek a karon lévő infrastruktúra nem felelt meg, mert az itt található bútorok egy része elöregedett, a másik felük pedig nem volt alkalmas arra, hogy kényelmesen érezzék bennük magukat” - nyilatkozta Szabó Gábor, a kar fejlesztési vezetője.

Mint mondta, az előzőekben több körben is egyeztettek a hallgatókkal, akik ötleteiket írásban is megfogalmazták. A kar belső arculati kézikönyvében foglaltaknak megfelelően dr. Schreck Ákos és csapata, a Minusplus építésztervező és designer iroda képviselői, belsőépítészeti tanácsadók segítettek a megfelelő bútorok kiválasztásában, illetve azok egyedi gyártásának lebonyolításában.

A fiatalok a kényelmi szempont mellett kiemelték a bútorok mobilizálhatóságát, könnyű szét-és összerendezhetőségét, a csoportos és egyéni tanulási lehetőségek figyelembe vételét. Ezek mellett lényeges volt a wifi- és az áramhozzáférés megfelelő és minőségi elérhetősége, valamint a modernebb fényforrások biztosítása. Beszereztek egyénileg igényelhető, kis lámpákat is, amik télen szolgálják a tanuláshoz szükséges megvilágítást, ezeket a könyvtárból kölcsönözhetik majd.

„Az első ütemben 170 workshop-asztal érkezett, ahova négyen odaülhetnek, valamint jött 170 hangelnyelő, paravános, egyedi tanulóasztal is, ahol egy diák tevékenykedhet. A további 50 bútordarab között vannak magas kávézóasztalok és székek, babzsákok, szőnyegek, továbbá egyszemélyes, fotelszerű fülkék, cellák is” - sorolta dr. Schreck Ákos, a Minusplus társalapítója és vezető tervezője, belsőépítészeti tanácsadó.

Az arculati megújulás első lépcsőfokai a mosdók voltak, amik már érzékeltették azt a hangulatot, amit az új bútorokkal is szeretnének elérni a tervezők. Az asztaloknál a natúr tölgyfelület dominál, ami a tapintáskor meleg, fás érzést kelt.

A különleges, szálkonstrukciós, vékony, színes lábak visszafogottan jelenítik meg a kék mellett a további négy arculati színt, amik jelzésértékűen ott vannak az asztalok szegélyeiben is. Mivel az aulát sokféle célra használják, ezért figyeltek arra is, hogy a bútorok könnyen dönthetőek és mobilizálhatóak legyenek. Ezek aztán elkezdik majd élni sajátos életüket, amit a hallgatók, illetve az egyetem munkatársai alakítanak.

Dr. Schreck Ákos szerint ma a bútorpiacon minden megtalálható, mi szem-szájnak ingere, árban és funkcióban egyaránt, így volt miből válogatniuk. Az arculati kézikönyvben szűkítették ezt a széles tárházat oly módon, hogy azért a mozgásterük megmaradjon.

„Az új elméleti épületnek van egy erős arculata és színei, a réginek pedig erős a karaktere, ám utóbbi még megújulásra vár, így az még az elképzelt jövő része. Mindenesetre formálódik egy egységes karakter, ami egyre több helyszínen megjelenik. A bútorbeszerzésre úgy kell tekinteni, mint egy kísérleti folyamatra. Amint elkezdik használni a hallgatók, levonjuk a tanulságot, mely bútorok váltak be, melyek a jobban szerethetőek, és ebből építkezünk tovább. Amit mi most nyújtunk, az csak egy ajánlat, ami a hallgatók igényei szerint lesz módosítható a jövőben” - összegezte.

Azért is fontos a bútorok használatának utánkövetése, mivel az orvoskar régi épületének a felújításával, illetve a könyvtárszint jövőbeni átalakításával újabb tanulóterek nyílnak meg a hallgatók előtt. A modernizálás révén remélhetőleg minden igényüket sikerül kiszolgálnia kar vezetésének és a tervezői csapatnak, és a fiatalok valóban második otthonukként tudnak majd a pécsi orvosképzőre tekinteni.

Fotók:

Verébi Dávid (PTE ÁOK)

Az elem már a listában van!
Nem tehet be a listába 5-nél több elemet!
Sikeresen mentve
Hiba a mentés során!