A sokszínű hallgatói közösség tükre – újabb nemzetközi szakácskönyv készült a PTE-n

2023. szeptember 15.

2019 után idén újra nemzetközi szakácskönyvet jelentetett meg Magyarország első egyeteme, a Pécsi Tudományegyetem szeptember 14-én. A külföldi hallgatók receptjeiből összeállított kiadvány ezúttal elsősorban a levesekre, salátákra és a desszertekre fókuszál, de a cél nem változott: megismerni a több mint 130 országból Pécsre érkező tanulók hazájának gasztro-kultúráját, ízlésvilágát, különleges ételeit. Az ünnepélyes könyvbemutató során a néhány, a receptkönyvben is megtalálható fogással kedveskedtek a szervezők.

A Pécsi Tudományegyetem egyik globális értelemben vett egyedi produktuma az „50 étel a nagyvilágból” című szakácskönyv, amely 2019-ben jelent meg az egyetem hallgatóinak aktív közreműködésével. A nagy sikerre való tekintettel, és a számos pozitív visszajelzés alapján egyértelművé vált: nem maradhat el a folytatás. Ennek megfelelően újabb 50 receptet gyűjtöttek össze a kötet szerkesztői, miután a PTE-n tanuló mintegy 5000 külföldi és 17 000 magyar hallgató között ismét receptversenyt hirdettek meg, ezúttal azonban levesekre, salátákra és desszertekre koncentrálva.

 „Akár szimbolikusnak is tekinthető, hogy a második egyetemi szakácskönyv a centenárium évében jelenik meg: éppen 100 évvel ezelőttre datáljuk a modern felsőoktatás kezdetét Pécsett. Hazánk minden bizonnyal egyik legsokszínűbb és legnemzetközibb egyeteme méltán büszke arra az interkulturális közegre, amely valójában évszázadok óta körülöleli az itt tanulókat, kutatókat, az itt élő városlakókat” – mondta el a kiadvány kapcsán dr. Miseta Attila, az egyetem rektora. A receptkönyv-kezdeményezést eredeti gondolatnak nevezte, mely, ahogy látható is, folytatásra érdemes.

„Már az első könyv elkészültekor láttuk, hogy egy fantasztikus, nagyon sok szereplős együttműködés eredményeként egy unikális dolog született a Pécsi Tudományegyetemen. A projekt hűen tükrözi, hogy a nemzetköziesítési folyamatnak milyen hangsúlyos része a különböző kultúrák találkozása az ételeiken keresztül, az, hogy egy asztalhoz ülünk és ezen ételek felett eszmét cserélve közelebb kerülünk egymáshoz” - vette át a szót dr. Tarrósy István, a PTE Nemzetközi Igazgatóság igazgatója. Rámutatott, a Pécsi Tudományegyetemnek immáron teljesen egyedülálló nemzetközi receptkönyv-sorozata van.

„A receptkönyv-projekt nemzetköziesítésünk ékköve, a hallgatói közösségeink bevonása, megszólítása, aktív szerepvállalása látható a projektben. Nagyon büszkék vagyunk rá, hiszen azon dolgozunk, hogy egy olyan interkulturális tanulási környezetbe illeszkedjenek bele a hallgatóink, ami a PTE-ről, a pécsiségről, közösen épített közösségről szól” – hangsúlyozta az igazgató.

Dr. Tarrósy István rámutatott, a kötet a PTE Általános Orvostudományi Kar támogatásával valósult meg, valamint létrejöttében kiemelt szerepe volt a pécsi Egészségtudományi Karnak is, melynek tankonyhájában készítette el a hallgatói receptek alapján a fogásokat Lokodi Ákos séf, a munkafolyamatokat és az ételeket pedig Kalmár Lajos fotóművész örökítette meg.

„A PTE receptkönyvei számomra szimbolikus jelentőséggel bírnak: tükrözik, hogy milyen sokszínű hallgatói közösségünk van” – fejtette ki dr. Nyitrai Miklós, a PTE Általános Orvostudományi Kar dékánja. Mint mondta, az újonnan megjelent könyv egy hosszú, tartalmas folyamat része, mely illeszkedik a PTE-n uralkodó felfogásba, a hallgatói és dolgozói jóllét megteremtésébe.

A dékán szerint azzal, hogy a sorozat második kötete készült el, mutatja, hogy milyen sikere volt az elsőnek, és milyen népszerű az a gondolatiság, amiben a projekt gyökerezik. Dr. Nyitrai Miklós megköszönte mindenkinek, aki részt vett a kötet munkálataiban, hozzátéve, örömmel venné ő is, ha lenne gondolati folytatása a kezdeményezésnek.

A folytatásban Berta Anikó, a projekt ötletgazdája és orvoskari koordinátora, Lokodi Ákos séf, valamint Kalmár Lajos fotóművész beszéltek a receptköny munkálatairól, kiemelve izgalmas kihívásokat, kulisszatitkokat, a folytatásban pedig a receptkönyv fogásaiból összeállított menüsorral vendégelték meg a rendezvényen részt vevőket. Az ételeket a recepteket hozó, az ételek elkészítésében segédkező hallgatók mutatták be.

A receptkönyv elkészítésében részt vett hallgatókat a bemutató napján külön köszöntötték a PTE Általános Orvostudományi Karán, átnyújtva nekik egy-egy tiszteletpéldányt a mutatós kiadványból. A receptkönyvet a Líra bolthálózatán lehet majd megvásárolni.

Fotók:

Csortos Szabolcs (UnivPécs)

Kalmár Lajos

Az elem már a listában van!
Nem tehet be a listába 5-nél több elemet!
Sikeresen mentve
Hiba a mentés során!