„Mérföldkövet jelent számomra” - White Coat Ceremony a pécsi orvoskaron

2024. szeptember 26.

Immár kilencedik alkalommal rendezték meg a White Coat Ceremonyt a pécsi orvoskaron a harmadéves orvostanhallgatók számára. A fehér köpeny átadásának ünnepsége arra utal, hogy sikerrel teljesítették az elméleti tantárgyakat és beléphetnek a klinikumba. A hallgatók büszkén osztották meg érzéseiket, gondolataikat arról, mit jelent számukra ez az esemény.

 

Kovács Hanga írása

 

A ceremóniát szeptember 20-án tartották a PTE Általános Orvostudományi Kar dr. Romhányi György aulájában, melynek során ünnepélyes keretek között vonulhattak a harmadéves orvostanhallgatók az orvosi hivatást szimbolizáló fehér köpenyükért. Az Angol-Német Hallgatói Önkormányzat (EGSC) szervezésében zajló White Coat Ceremony egyfajta jutalom az egyetemtől az eddigi megpróbáltatásokért: a diákok befejezték alapozó tantárgyaikat és elkezdhetik a klinikaiakat, azaz már betegekkel is foglalkozhatnak.

Eddig is viseltünk fehér köpenyt, de ez most mégis egészen más: kiérdemelt jutalom, elismerés. Számomra hosszabb út vezetett idáig, ezért talán jobban tudom értékelni azt, hogy átvehetem a köpenyem, mint az, aki botlások nélkül jutott el eddig. Olykor erősebbek voltak a kétségeim, mint a hitem abban, hogy egyszer itt leszek, ám ez most remek igazolás, hogy ha eddig eljutottam, akkor a hátralevő években is képes leszek sikerrel teljesíteni a tanulmányaimat” – osztotta meg érzéseit Komlósi Leila. Számára az is emlékezetes marad, hogy azok a tanárai mondtak elismerő beszédet az eseményen, akiknek a tantárgyait megterhelő volt tanulnia.

Mérföldkövet, sikeres lépcsőfokot jelent számomra az, hogy itt lehetek. Nehéz volt az előző négy szemeszter, de sikerült teljesíteni. Ennek az eseménynek az is célja, hogy a többszörös szűrőkön való átjutást megünnepeljük” – mondta Szabó Máté, hozzátéve: hatalmas megtiszteltetésnek érzi, hogy az egyetem köpennyel jutalmazza eddigi erőfeszítéseit.

Hasonló érzések járták át Puskás Ivettet is: „Nagy megtiszteltetés megkapni az első, igazi fehér köpenyünket, amivel már beléphetünk a kórházba. Számomra ez a ceremónia azt jelképezi, hogy túl vagyunk a kezdeti nehézségeken és ezzel kiérdemeltük azt, hogy részei lehessünk az orvostársadalomnak, testközelből megtanulhassuk, hogyan válhatunk mi is olyan jó szakemberekké, mint oktató orvosaink.” Számára az ünnepség olyan volt, akár a fény az alagút végén, további motivációt nyújtott a nehézségek idejére.

Az amerikai származású Nicole Woods is úgy vélekedett, hogy sokkal több annál a ceremónia, minthogy egy új köpenyt kapnak: „Azt az egyre nehezedő maratont jelképezi számomra, amit sikerült megnyerni. Szimbolizálja továbbá az elszántságot, a szívósságot és a kitartást, ez egy életre szóló elkötelezettség. Nehéz szavakkal kifejezni a hálámat, szerencsésnek érzem magam a családom, a barátaim és a társam támogatásáért”- mondta.

A klinikumot nagyon várom, hogy a betegágy mellett is tanulhassak, és később segíthessek másoknak a megszerzett tudással. A medicina egy nagyon szerteágazó tudomány, ezért próbálok nyitott szemmel járni, jelenleg még minden érdekel” – nyilatkozta Deák Patrik.

Fotó:

Verébi Dávid

Kapcsolódó galéria:

 

Az elem már a listában van!
Nem tehet be a listába 5-nél több elemet!
Sikeresen mentve
Hiba a mentés során!