Ez a PTE ÁOK új honlapja.  |  Vissza a régi honlapra

Békafigurákról és baranyai falusi házakról szerkesztett fotókönyveket dr. Lázár Gyula

2019. október 21.

Békafigurákról és baranyai falusi házakról szerkesztett fotókönyveket dr. Lázár Gyula

Dr. Lázár Gyula Levente, az Anatómiai Intézet emeritus professzora a közelmúltban két fotókönyvet is szerkesztett, amik a minap jelentek meg nyomtatásban, egy digitális fotózással foglalkozó cég jóvoltából. A „Békafigurák” és a „Baranyai falusi házak” szerves részei annak az alkotómunkának, aminek korábbi elemei „A pécsi anatómiai gyűjtemény”, valamint a „Református templomok Baranyában” című könyvek voltak.

 

Schweier Rita írása

 

Dr. Lázár Gyula Levente 1976-ban határozta el, hogy tudományos munkái főszereplőinek, szenvedő kísérleti alanyainak, a békáknak, egy békafigura gyűjtemény létrehozásával állít emléket. Éveken át maga is vásárolt értékes, érdekes darabokat, és rendszeresen kapott ajándékba is kollégáitól, ismerőseitől, családtagjaitól. A „Békafigurák” című kötet befejezésekor 832 számozott példányból állt a gyűjteménye, de sok számozatlan, apró figurája is van.

A könyvben 630 darab fotó szerepel a békafigurákról. Csoportosításuk anyaguk alapján történt, vannak köztük kerámiából, fából, ásványokból és kőzetekből készültek, de találni figurákat féldrágakövekből és fémekből is. A fotókhoz magyarázó szöveget is írt, jelölve fajtájukat, származási helyüket, és feltüntette az ajándékozó nevét is.

Minden darabnak megvan a története, amit a professzor különös vonzódással, szenvedélyesen mesél el. Mint mondja, a sokszínű, kedves gyűjtemény sok embernek szerzett örömet, ezért is határozta el, hogy könyvben is bemutatja őket. Létrehozásában két lánya is segédkezett, ezért is van különös értéke a kötetnek.

A „Baranyai falusi házak” című könyv fotóanyaga egy hosszas fotótúra eredményeként született. Dr. Lázár Gyula Levente végigfotózta Baranya településeit, fókuszálva a templomokra, a házakra és az emlékművekre. A könyvben 121 település épületei szerepelnek, tájegységekre bontva. A fotók mellett megjelöli a falvak neveit, a készítés idejét, és fontos, érdekes megjegyzésekkel is ellátja őket, utalva a háztípusokra, a települések szerkezetére, az építészeti stílusjegyekre.

Dr. Lázár Gyula drága hobbinak nevezi szenvedélyét, hiszen egy-egy ilyen kötet több mint tízezer forintba kerül. A könyveket ajándéknak, egyedi emléknek szánja azoknak, akik fontosak a számára.

Jelenleg az Anatómiai Intézet történeti gyűjteményének a dokumentációján dolgozik, ami a digitális korszak kezdetéig mutatja be a régi műszereket, az oktatást, a közleményírást vagy a kongresszusi előadások létrejöttét. Munkájából fotókkal, magyarázatokkal tűzdelt katalógus készül.

Békafigurák

 

      

Baranyai Házak