Junior Príma díjban részesült dr. Poór Miklós, a Gyógyszerhatástani Tanszék egyetemi adjunktusa

2019. november 29.

Tíz fiatal tudós munkáját ismerték el a Junior Príma Díj magyar tudomány kategóriájában, a gyógyszerészet területén dr. Poór Miklós vehette át az elismerést.

A díjat a Magyar Tudományos Akadémián adták át az agrártudomány, a biológia, a fizika, a gyógyszerészet, az orvostudomány és a vegyészet területén kiemelkedő kutatómunkát végző, 33 év alatti tudósoknak.

Dr. Poór Miklós 2010 óta foglalkozik a mikotoxifok (más néven penészgombatoxinok) molekuláris interakcióinak és celluláris hatásainak vizsgálatával, ezen belül a mikotoxinok fehérjékkel és ciklodextrinekkel kialakított komplexeit tanulmányozza. Kutatásainak eredményei rámutatnak arra, hogy ciklodextrin polimerekkel eltávolíthatóak a mikotoxinok vizes oldatokból, valamint egyes ciklodextrinek akár a szervezetben is ellensúlyozhatják a mikotoxinok által indukált toxikus hatásokat. A mikotoxin-ciklodextrin kölcsönhatásokkal kapcsolatos munkája arra irányul, hogy a ciklodextrin technológiát új toxinkötő molekulák kifejlesztésére használja fel. Ez alkalmas lehet a szennyezett italok toxinmentesítésére, vagy akár arra is, hogy a szervezetbe már bekerült toxint megkössük és eltávolítsuk, még mielőtt kedvezőtlen hatásait ki tudná fejteni.

Mivel a mikotoxinok az ételek és az italok jelentős részében megtalálhatóak szennyezőkként, az új mikotoxin kötők kifejlesztése, és ezáltal az expozíció csökkentése kiemelt jelentőségű.

A Magyar Tudományos Akadémián tartott díjátadón dr. Lovász László, az MTA elnöke, dr. Láng Géza nemzeti, pénzügyi szolgáltatásokért és postaügyért felelős helyettes államtitkár, és dr. Sipos-Tompa Levente, az MFB elnök-vezérigazgatója adta át az elismeréseket.

Dr. Poór Miklósnak szeretettel gratulálunk!

Forrás:

mfb.hu

Az elem már a listában van!
Nem tehet be a listába 5-nél több elemet!
Sikeresen mentve
Hiba a mentés során!