Íme a fényinstalláció, mely beragyogja a pécsi orvoskart

2021. szeptember 30.

Elkészült a Koros Design fényinstallációja, mely szeptember 30. és október 3. között, a Zsolnay Fényfesztivál keretében varázsolja el a pécsi orvoskar újonnan átadott, ultramodern elméleti tömbjét.

Mint azt korábban megírtuk, a közel 150 programmal hívogató Zsolnay Fényfesztivál helyszínei között idén először szerepel a PTE Általános Orvostudományi Kara.

A Fény Útjának 23 állomása során a patinás orvosképző campusát is útba ejthetjük, ahol a szeptemberben átadott, csúcstechnikával szerelt, mintegy 12 ezer négyzetméteres új elméleti tömb parkra néző oldalán a Koros Design fényinstallációja fogad minket.

Az alkotás - mely az "Összekötve" nevet kapta a fényfesztivál keretében - a neuronhálózatok és azok kapcsolatára reflektál felnagyított idegsejtek megjelenítésével. A hatszor hat méteres kockaszerkezetbe feszített, felfújt textil elemek közé lépve a látogatók maguk is közvetlen kapcsolatba léphetnek az óriási neuronokkal. 

A neuronhálózatot szeptember 29-én felépítették és tesztelték is. Mint azt az alkotóktól megtudtuk, az installáció digitális és manuális technológiák együttes alkalmazásával jött létre, a parametrikus 3D-s modellezést követően több mint 180 különböző elem kiszabásával és összevarrásával készült. Alapanyaga egy speciális technikai textil, melyet hőlégballonok illetve paplanernyők gyártához is használnak. 

A formát folyamatos ventilátoros fújás kelti életre, az installáció belső, programozott RGB LED világítással rendelkezik, összesen közel 1000 pixelnyivel. A fényprogram a két idegsejten végigfutó ingerületeket jeleníti majd meg, alkotója Vicsek Viktor.

Az installáció építéséről a Koros Design a Facebookon egy videót is mutatott, mely ide kattintva látható. 

Az elem már a listában van!
Nem tehet be a listába 5-nél több elemet!
Sikeresen mentve
Hiba a mentés során!