QS szakterületi rangsor: megőrizte pozícióját a PTE az orvosképzés tekintetében

2022. április 11.

Nyilvánosságra hozta legfrissebb egyetemi szakterületi rangsorát a londoni Quacquarelli Symonds (QS), a világ legjobb felsőoktatási intézményeit rangsoroló friss lista szerint a Pécsi Tudományegyetem az orvosképzés tekintetében megőrizte a korábbi pozícióját.

A Quacquarelli Symonds szakemberei 1543 felsőoktatási intézményt értékeltek öt tágabb tudományterületen és azon belül 51 szakterületen, közel 15 millió dokumentum és mintegy 96 millió citáció figyelembevételével.

A szakterületi rangsor elkészítéséhez öt mutatót vettek figyelembe: az akadémiai szféra megítélését, a munkáltatók véleményét, a tudományos publikációk idézettségi indexét, a tudományos teljesítmény mérésére szolgáló H-indexet, illetve vizsgálták az adott intézmény nemzetközi kutatási együttműködéseit is.

A Pécsi Tudományegyetem a QS szakterületi rangsorában az orvostudományok terén a 351-400. közötti helyezést érte el, ez a pozíció 2019 óta konzisztens. Az orvostudományok terén ugyanezt a helyezést mondhatja magáénak a többi hazai vidéki orvosképző, a Debreceni Egyetem és a Szegedi Tudományegyetem is, míg a Semmelweis Egyetem a 201-250. közötti pozíciót szerezte meg.

Az orvostudományok szakterületét vizsgálva a Pécsi Tudományegyetem a legmagasabb pontszámot - 78,9-et a maximális 100-ból - a tudományos publikációk idézettségi indexe tekintetében kapta ebben a kategóriában, mely előrelépés a 2021-es év 74,5 pontjához képest. Szintén fejlődést mutatott az összesítés a munkáltatók általi megítélés tekintetében: ott a tavalyi 50 pont helyett idén 56,1 pontot kapott a PTE az orvostudományok aspektusában.

A Quacquarelli Symonds összesített szakterületi ranglistája élén, az orvostudományok tekintetében a Harvard áll, melyet az Oxfordi Egyetem, a Stanford Egyetem, a Cambridge-i Egyetem, valamint a Johns Hopkins Egyetem követ.

Fotó:

Verébi Dávid/PTE ÁOK

Az elem már a listában van!
Nem tehet be a listába 5-nél több elemet!
Sikeresen mentve
Hiba a mentés során!