"Nem állhatna méltóbb helyen a szobrom, mint a pécsi orvoskar új parkjában"

2022. június 7.

A pécsi orvoskar új elméleti és oktatási épületének parkjában az év eleje óta megcsodálható  Borbás Dorka, Ferenczy Noémi-díjas üvegművész Covid-emlékszobra, ami sokféle érzést, egész érzéskavalkádot kelthet az arra sétálóban. A futurisztikus alkotás - innovatív anyaghasználatával, a nemes-, rozsdamentes acél és a laminált üveg kombinációjával, az ötszögek és háromszögek váltakozásával, felszínén a véletlenszerűen elhelyezett, sejtszerű körökkel, a színjátszós és tükröződő felülettel, a kavicságynak a nap járásának megfelelően vándorló, színekben pompázó árnyékával - a vírus megfoghatatlanságát és kiismerhetetlenségét szimbolizálja. Borbás Dorka – a gyász és dráma hangsúlyozása helyett - háláját fejezi ki művével azoknak a kutatóknak, orvosoknak és orvostanhallgatóknak, akik az élen jártak a pandémia elleni küzdelemben.

„A szobor az első karantén ideje alatt született. A bezártságban az a kérdés foglalkoztatott, hogy milyen formában hagyhatnék jelet arról a sokkoló és misztikus élethelyzetről, amit a vírus léte jelent számomra, számunkra. Elbizakodott világunkban valószínűleg senki nem gondolta volna, hogy ilyen filmszerű történelmi káoszban találjuk magunkat, és azt sem, hogy ennyire felfordul az életünk. Azt pontosan tudtam, hogy az abszurddá vált világban a kiismerhetetlen vírus ábrázolásakor csakis vadonatúj anyagokkal dolgozhatok, ugyanakkor szorongással töltött el az újszerű megfogalmazás fogadtatása. Az üvegből készült köztéri szobrok jóval elfogadottabbak Európa nyugati felén és Amerikában, mint nálunk. Magyarország szobrászatilag konzervatívabb ország, ráadásul a téma is drámai. Én azonban mégsem a gyász, hanem inkább a hála és a remény oldaláról szerettem volna megközelíteni az emlékezést” - mondja a művésznő.

A szobrot dr. Sík Attila pécsi műgyűjtő professzor látta meg nála, aki azonnal javasolta, hozza el Pécsre, az új oktatási és elméleti tömb parkjába. Borbás Dorka számára nagyon fontos volt a helyszín megtalálása, úgy véli, méltó környezetbe került az alkotása, amire misszióként tekint.

Fotó:

Lukácsi Liza

Az elem már a listában van!
Nem tehet be a listába 5-nél több elemet!
Sikeresen mentve
Hiba a mentés során!