A vérzéscsillapítás állomásnak volt a legnagyobb sikere a Katasztrófa Napon

2022. szeptember 26.

Egy igazán izgalmas program várta az orvoskar hallgatóit szeptember 24-én a főépület aulájában. A kar hallgatói szervezetei most először gyűltek össze, hogy angol nyelven Katasztrófa Napot rendezzenek minden orvostanhallgatónak, szimulációs esetek gyakorlására.

Mint Mehringer Nanetta, az Angol-Német Hallgatói Önkormányzat (EGSC) irodavezetője elmondta, a rendezvényre előzetesen 90-en regisztráltak, a legnagyobb létszámban a negyed- és ötödévesek vettek részt rajta, de minden évfolyam képviseltette magát. A hallgatók nagyon lelkesek voltak, a legnagyobb sikere a vérzéscsillapítás állomásnak volt, a második helyen az evakuálás témakör végzett. Az EGSC-hez nagyon sok elismerő visszajelzés érkezett, továbbá sok olyan ötlet is megfogalmazódott a diákok részéről, amelyekkel a jövőben kiegészítik majd az eseményt.

Mint dr. Rendeki Szilárd egyetemi adjunktus, az Orvosi Készségfejlesztő és Innovációs Központ igazgatója elmondta, a Katasztrófa Nap megszervezését a külföldi diákok kezdeményezték, nemzetközi minták alapján. A programot számos nyugati egyetemen évente megtartják, melynek során az orvostanhallgatók kipróbálhatják magukat a tömeges sérült-ellátás elveinek alkalmazásában, az egyes életmentő orvosi beavatkozások végrehajtásában.

Az esemény célja olyan komplex tudásanyag elsajátítása volt, mely a hallgatókat képessé teszi a speciális, műveleti egészségügyi helyzetek megoldására. A forgószínpadszerűen kialakított állomásokon megismerkedhettek az életet veszélyeztető vérzések ellátásának prehospitalis módszereivel, valamint a sérült-szállítási eljárásokkal is.

„Szakmai tendencia ma már Európában a műveleti egészségügyi képességek oktatása, azonban az orvoskari graduális tananyagban ez még csak részben szerepel. A mostani tréningen az egyszerű és a komplex manuális tevékenységek, a technikai skillek és készségek fejlesztése volt a cél a szemléletformálás, a csoportmunka és a probléma-fókuszált viselkedés elsajátítása mellett”

- fogalmazott dr. Rendeki Szilárd, hozzátéve, hogy az Orvosi Készségfejlesztő és Innovációs Központ a jövőben is minden racionális hallgatói kérést és megkeresést támogatóan fogad.

Fotó:

Verébi Dávid

Kapcsolódó galéria:

Az elem már a listában van!
Nem tehet be a listába 5-nél több elemet!
Sikeresen mentve
Hiba a mentés során!