Motivációs Beszéd: a true crime műfaj nagyágyúja tart előadást a pécsi orvoskaron

2023. március 27.

Dr. Michael Tsokos professzor, igazságügyi orvosszakértő, orvosigazgató, valamint a true crime műfaj ünnepelt írója tart előadást a PTE Általános Orvostudományi Karának aulájában április 13-án a pécsi orvosképző Angol-Német Hallgatói Önkormányzata (EGSC) által szervezett „Motivációs Beszéd” című rendezvényének keretében. A másfél órás, angol nyelvű előadás főként a leendő orvosoknak és fogorvosoknak szól, de a szervezők szeretettel várnak minden érdeklődőt.

A Motivációs Beszéd közel 10 éves múlttal rendelkezik a pécsi orvoskaron: 2014-ben hívta életre az orvosképző Angol-Német Hallgatói Önkormányzata (EGSC) azzal a céllal, hogy a meghívott szónokok segítségével elősegítsék a leendő orvosok érzékenyítését egy empatikus, befogadó társadalomért.

Az elmúlt kilenc évben hat neves meghívott vette birtokba a Dr. Romhányi György Aulát. Szólt a pécsi orvos- és fogorvoshallgatókhoz dr. Patch Adams orvos, komikus, egyben ismert társadalmi aktivista, akit Robin Williams személyesített meg a mozivásznon. Itt volt dr. Bennet Omalu patológus, igazságügyi orvosszakértő, aki elsőként számolt be az amerikai focistákat sújtó krónikus traumatikus enkefalopátia, a CTE jeleiről.

A pécsi orvosisok meghallgathatták  Robert Winston professzor, a mesterséges megtermékenyítés angol atyját, Frank Warrent, a PostSecret művészeti és társadalmi mozgalom alapítóját. Itt volt a Breaking Bad című sorozat Walter Juniorja, RJ Mitte, aki cerebrális parézis ellenére lett ünnepelt színész és társadalmi aktivista, 2022-ben pedig a világ egyik legmodernebb bionikus alkarját viselő, saját magát előszeretettel kiborgként aposztrofáló Angel Giuffria, aki bal alkar nélkül született, viszont ez sem akadályozta meg, hogy modell- és filmes karriert építsen, emellett a fogyatékkal élők lelkes szószólójává váljon Hollywoodban.

2023 április 13-án dr. Michael Tsokos professzor, igazságügyi orvosszakértő, orvosigazgató, valamint író tart előadást az orvoskar régi épületének aulájában. Tsokos professzor 2007 óta vezeti a Charité Igazságügyi Orvostani Intézetét, emellett az Állami Igazságügyi és Szociális Orvostani Intézetet Berlin-Moabitban. A Charité erőszakellenes ambulanciájának orvosigazgatójaként és a Német Gyermekszövetség nagyköveteként Michael Tsokos rendszeresen ráirányítja a figyelmet a gyermekbántalmazásokra, fel is lépve azok ellen.

Szerzőként számos non-fiction és thriller könyvet, valamint krimit adott ki, esetenként más szerzőkkel vagy szakértőkkel együttműködve. Több könyve bestseller lett Németországban. Podcast-sorozatot indított „Die Zeichen des Todes” („A halál jelei”) címmel, mely nagy népszerűségnek örvend. Az úgynevezett true crime story-k jeles képviselője, mintegy félmillióan követik az Instagramon. Mivel a true crime storyk rendkívül népszerűek manapság az orvostanhallgatók körében, kézenfekvő volt, hogy az Angol-Német Hallgatói Önkormányzat idén őt hívja meg a kar kiemelt eseményére.

Tsokos professzor pécsi látogatása során találkozik a pécsi orvoskar Igazságügyi Orvostani Intézet vezetőivel, valamint az Anatómia és a Patológia intézetek oktatóival is. Előadását „True Crime Night” címmel tartja meg angolul, mely mintegy másfél órás lesz.

  • Helyszín: PTE ÁOK Dr. Romhányi György Aula (7624 Pécs, Szigeti u. 12.)
  • Dátum: 2023. 04. 13., 18 óra
  • Facebook-esemény: itt

Az egyetemi hallgatókat, oktatókat, munkatársakat célzó előadás ingyenes, azon nem egyetemi polgárokat is szívesen látnak a szervezők.

Az elem már a listában van!
Nem tehet be a listába 5-nél több elemet!
Sikeresen mentve
Hiba a mentés során!