Hangelnyelő bútoros, dizájnos tanulószobákat kaptak a pécsi orvosisok

2024. február 23.

Új tanulószobák fogadják a hallgatókat a PTE Általános Orvostudományi Kar régi épületének harmadik emeletén. A dizájnos dekorációval és új, a modern, korszerű oktatás körülményeihez igazodó bútorokkal berendezett termek lehetőséget biztosítanak arra, hogy az egyetemisták kényelmes körülmények között mélyülhessenek el tanulmányaikban.

A régi elméleti tömb harmadik emeletén található tanulótereket 2023 októberében alakították ki és már a vizsgaidőszakban is nagy hasznukra volt a hallgatóknak, új bútorokkal való berendezésük és a dekorálásuk pedig az elmúlt napokban történt meg. Az őszi átadón elhangzott, a több tucat férőhelyű szobák legnagyobb előnye, hogy lehetőséget biztosítanak az együtt tanulásra, egymás segítésére, miközben közösségformáló erővel is rendelkezik.

„Az északi fekvésű termek – melyek az innen az új elméleti tömbbe költözött Farmakológiai és Farmakoterápiai Intézet laborhelyiségei voltak – nagy előnye, hogy mindig van fény bennük, nem zavaró a direkt napsugárzás, ráadásul a Mecsekre néző ablakok üdítő kilátással szolgálnak” – tudtuk meg dr. Schreck Ákostól, a tervezést és kivitelezést végző MINUSPLUS vezető tervezőjétől.

A helyiségeket a 2023 nyarán érkezett, vadonatúj bútorokkal rendezték be, így megtalálhatóak bennük például egyedi, hangelnyelő, paravános és workshop-asztalok, melyeknek barátságos, üde színeik vidámabb közeget adnak a tanuláshoz. Idén februártól pedig a falakra felkerült izgalmas, orvosi tematikájú, színes falgrafikák szolgálják a derűs hangulat megtartását a szobákban.

„A Locus Cooperationis, a pécsi orvoskar belsőépítészeti arculati kézikönyvének ajánlásai közül a rétegelt mintájú falgrafikát választottuk. Az alsó színes, geometrikus rétegre egy fekete anatómiai rajz került" – tette hozzá dr. Schreck Ákos.

"A hatalmas, majdnem három méter széles szemet, agyat és kezet, valamint a színes köröket és háromszögek is öntapadós vinyl fóliából lettek plottervágva, az elemeket külön-külön installáltuk.” 

A tanulóterekben látható bútorok beszerzését a kar területén látható további új bútorokkal egyetemben a hallgatók kezdeményezték. A pécsi orvoskar kari fejlesztési vezetője, Szabó Gábor erről korábban azt mondta: megváltoztak a hallgatók tanulási szokásaik, több időt töltenek az egyetemen, mert itt nyugodtabban, elmélyültebben tudnak tanulni, mint otthon vagy a kollégiumban. Az új bútorok egy része érkezett új beszerzésből, egy részét pedig a Janssen, a Johnson & Johnson gyógyszeripari cége ajándékozta a pécsi orvoskarnak.

Szabó a harmadik emeleti tanulóterek kapcsán rámutatott, a terek ilyen célú felhasználását dr. Nyitrai Miklós dékán kezdeményezte, hogy a régi épület felújításra váró területei addig sem álljanak kihasználatlanul.

Hozzátette, dolgoznak azon, hogy a jövőben újabb hallgatói bútorokat szerezzenek be, ennek részleteit a hallgatókkal is egyeztetni fogják. A terekhez felkerült dekoráció pedig, amennyiben elnyeri a kari közösség tetszését, a campus egyéb területein is feltűnhet.

A fejlesztésnek köszönhetően nem csak kényelmesebb és színesebb bútorok állnak rendelkezésre, hanem teljes helyiségek is, ahol nyugodt körülmények között, akár egymást segítve is tanulhatnak és tevékenykedhetnek a hallgatók.

Fotók:

Kovács Hanga

Verébi Dávid

Az elem már a listában van!
Nem tehet be a listába 5-nél több elemet!
Sikeresen mentve
Hiba a mentés során!