Átadták a Bajnóczky-díjat

2021. december 14.

Karunk dékánja minden évben Bajnóczky-díjat adományozhat annak az oktatónak, munkatársnak, hallgatónak, aki kimagasló tevékenységet végez irodalmi, zenei, képző-, szín-, fotó- vagy táncművészeti területen. A díjat évente két fő – egy hallgató és egy munkatárs – kaphatja. Az elismerés odaítéléséről egy négyfős kuratórium dönt, melynek tagjai: a mindenkori diákjóléti dékánhelyettes, dr. Bajnóczky István özvegye vagy az általa meghatalmazott személy, a kar egyik magyar és külföldi hallgatója.

A díj egy bronzöntvény, egyik oldalán dr. Bajnóczky István arcképével, az érem alsó harmadában a „Bajnóczky-díj” felirattal, a másik oldalán, körívben, a „Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar” felirattal, középen pedig a díjazott nevével, valamint az adományozás évszámával. A díjazott emellett oklevelet és pénzbeli elismerést is kap.

Dr. Tényi Tamás professzor, általános, diákjóléti és külkapcsolatokért felelős dékánhelyettes, Dömse Angela, Bajnóczky professzor özvegye, valamint Pénzes Martin és Laith Musharbasch hallgatók döntése értelmében a dolgozói kategóriában 2021-ben a Bajnóczky-díjat a Medgyessy Ferenc Művészeti Műhely kollektívája kapta. 

A csoport 1972-ben alakult, egyetemi oktatók, dolgozók és hallgatók is a tagjai között vannak. 1981 óta orvoskarunk teremti meg a működéséhez szükséges feltételeket. Az általuk készített alkotásokat - a hagyományoknak megfelelően, a dr. Romhányi György aulában tartott kiállításukat követően - ajándékba adják az orvoskar intézményeinek díszítésére.

A hallgatói kategóriában - mivel 2020-ban nem volt díjazás - egy magyar és egy külföldi diák is elismerésben részesült. 

Kintli Orsolya hatodéves hallgató kiváló művészi érzékkel rendelkezik, rendszeresen segítséget nyújt a különböző diákszervezetek /HÖK, POE, Medikus Kupa csapatok/ eseményeinek, projektjeinek vizualizálásában. 2018-tól jobb agyféltekés rajzkurzust is tart, melynek során a művészetet a tudományok oldaláról közelíti meg. A pandémia miatt képzéseit az online térbe helyezte át.

Reyhaneh Dehdari negyedévfolyamos hallgató 15 éve zongorázik, az egyetemi, kari rendezvények rendszeres szereplője. Négy önálló koncertje volt az egyetemen, hallgatóknak is oktat zongorát.

Mivel a járványhelyzet miatt sajnos idén is elmarad az Adventi Koncert, ezért a díjat a dékáni tanácsteremben adták át december 14-én.

Az ünnepségről készült fotógaléria:

Fotók:

Verébi Dávid

Az elem már a listában van!
Nem tehet be a listába 5-nél több elemet!
Sikeresen mentve
Hiba a mentés során!